Magyarország leminősítése, főleg más országok mutatóival összevetve, "nehezen igazolható"

2012. november 24. szombat 10:31

Magyarország leminősítése, főleg más országok mutatóival összevetve,

Londoni elemzői vélemények szerint a piac nem várta a Standard & Poor's által péntek este bejelentett magyar osztályzatrontást, amely a makroszámok alapján - és főleg más országok mutatóival összevetve - "nehezen igazolható".

Több nagy citybeli ház szakértőinek véleménye szerint is azonban az S&P döntése nyomán nőtt a kockázata annak, hogy a másik két nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service és a Fitch Ratings hasonló lépésre szánja el magát, bár ennek az elemzői előrejelzések szerint rövid távon nem lenne erőteljes piaci hatása.

A Standard & Poor's péntek este, az európai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy "BB plusz"-ról egy fokozattal "BB"-re rontotta a hosszú futamidejű magyar hazai és külső államadósság besorolását. A cég ugyanakkor stabilra javította a magyar osztályzat eddigi negatív kilátását.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői szombat hajnali értékelésükben úgy vélekedtek, hogy a piac "nem volt teljesen felkészülve" a leminősítés hírére.

A GS szakértői ugyanakkor közölték: véleményük szerint az S&P lépését előrevetítette az a tény, hogy bár a magyar gazdaság szerkezeti szempontból nem vált sokkal sérülékenyebbé az utóbbi időben, a magyar államháztartási hiány finanszírozásában azonban egyre nagyobb a hangsúly a bevételi intézkedéseken.

A ház kiemelte, hogy hamarosan a Moody's és a Fitch Ratings magyar osztályzati felülvizsgálata is esedékessé válik, és a Standard & Poor's pénteki osztályzatrontása nyomán nőtt a valószínűsége annak, hogy ez a két cég is újból leminősíti Magyarországot.

A Goldman Sachs londoni elemzői szerint egy újabb hármas leminősítés hosszú távon egyértelműen negatív hatással lenne Magyarország finanszírozási kilátásaira és a forintra. Rövid távon azonban a cég szakértői nem várnak túlságosan negatív piaci reakciót. A magyar adósságpapírok iránti befektetői kereslet továbbra is erőteljes az ország spekulatív hitelminősítői besorolásai ellenére. Ennek az erős keresletnek a fő tényezője a GS elemzői szerint a legnagyobb fejlett ipari gazdaságokban honos igen alacsony kamatszint, és "bizonyos idővel ezelőtt" még a keresleti hajtóerők között volt az új IMF/EU-program kilátása is.

A ház szerint mindezek alapján valószínű, hogy amíg a külföldi kamatok alacsony szinten maradnak, Magyarország vonzó célpont lesz a befektetők számára, és ez átsegítheti a kormányt a jövő éven.

A Goldman Sachs londoni szakértőinek véleménye szerint bár az S&P döntése valószínűleg nem fogja elejét venni az újabb MNB-kamatcsökkentésnek a monetáris tanács jövő heti ülésén, jó eséllyel mélyíti azonban a testület megosztottságát.

Ha azonban a hétfői piacnyitás után nem következik erőteljes reakció, akkor a monetáris tanács külső tagjai nem fognak visszariadni az újabb kamatcsökkentéstől - jósolták a Goldman Sachs londoni elemzői.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni részlegének szakelemzői szintén annak a véleményüknek adtak hangot az S&P-leminősítés utáni kommentárjukban, hogy a lépés "nem volt széles körben várt fejlemény".

A ház szakértői szerint ugyanakkor a Standard & Poor's indoklásában "nem is volt semmi újdonság".

Ennek alapján a JP Morgan londoni elemzői sem valószínűsítik, hogy a befektetők számára a pénteki leminősítés komoly fordulatot jelentene. Megerősítették azt a véleményüket, hogy a magyar kormány továbbra is csak a piaci hangulat jelentős romlása esetén lenne hajlandó azokra a kompromisszumokra, amelyek nyomán még a 2014-es választások előtt megköthető lenne az IMF/EU-megállapodás.

A ház szakértői is úgy vélekedtek, hogy az S&P által bejelentett pénteki leminősítés nyomán rövid távon nem lehet kizárni a Fitch Ratings és a Moody's Investors Service hasonló lépését, különös tekintettel arra, hogy mindkét cég negatív kilátást tart érvényben a Magyarországra megállapított adósosztályzatán, és a Standard & Poor's pénteki döntése után most az S&P-nél egy fokozattal jobb besorolásaik vannak a magyar államadósságra.

Ugyanakkor az a tény, hogy a Standard & Poor's a saját Magyarország-osztályzatára érvényes kilátást a leminősítéssel egy időben negatívról stabilra javította, csökkenti annak valószínűségét, hogy a magyar adósbesorolás a "BB" szint alá kerül - vélekedtek a JP Morgan londoni elemzői.

Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó gazdaságokra szakosodott közgazdásza a hitelminősítő bejelentését kommentálva felidézte, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért magyar államadósság-ráta még az S&P előrejelzése szerint is 73 százalékra csökken az idei év végéig - miközben az EU-átlag 86,8 százalék -, és a magyar államháztartási hiány 3 százalék körül lesz.

Timothy Ash ezzel összevetette, hogy az S&P Portugáliát is a Magyarországnak most megadott "BB" szintű osztályzattal tartja nyilván, jóllehet Portugália államháztartási deficitje 5 százalék, GDP-arányos államadósság-rátája pedig 120 százalék.

A Standard Bank londoni elemzője közölte: ő is negatív értékelést tart érvényben Magyarországra, de a Standard & Poor's pénteki magyar osztályzatrontását ezzel együtt is "nagy meglepetésnek" és "kissé nehezen indokolhatónak" találja.

(mti)