Sorba állnak a fiatal gólvágóért: óriási tehetségnek tartják a pécsi Csoboth Kevint

2016. május 06. péntek 16:41

Sorba állnak a fiatal gólvágóért: óriási tehetségnek tartják a pécsi Csoboth Kevint

Az alma meg a fája: majdnem törvényszerű volt, hogy Csoboth Kevin futballista legyen. Hiszen édesapja, Csoboth Róbert, a Pécsi MSC egykori labdarúgója korábban, még 1984-ben tagja volt annak a korosztályos válogatottnak, amelyik Moszkvában megnyerte a számukra kiírt Európa-bajnokságot. A gyerek jelenleg a Ferencvárost erősíti, és a korosztályos nemzeti együttesben is számítanak rá. 

- Bevallom, amikor a fiam öt-hat évesen csekély érdeklődést mutatott a labdarúgás iránt, kissé elszomorodtam - jelentette ki a pécsi Csoboth Róbert. - Aztán egy trükkhöz folyamodtam, ami nem számított teljesen tudatosnak, ám tökéletesen bejött. Elmentünk egy Bajnokok Ligája mérkőzésre Milánóba, ahol a Manchester United vendégeskedett. Az pedig mindent eldöntött. A gyerek megfertőződött, azóta képtelen kigyógyulni ebből a kórból, ami ellen nem is keressük a gyógymódot. Attól a pillanattól kezdve meghatározott lett a sorsa. A játék foglyává vált. Rengeteg dolgot egy célnak rendel alá. Szeretne komoly profi klubnál, a nemzetközi porondon szerződéshez jutni. Amiben tudjuk, természetesen segítjük.

Gólzsákokra vadásznak

Az utcák-terek bajnokságától a világbajnokságig, mindenhol tárt karokkal várják a gólveszélyes sportembereket. Ebből a szempontból nem az a kérdés, kit részesítsenek előnyben a Csoboth család tagjai, hanem az, kiket kosarazzanak ki. Hiszen a srác úgy érzi a kaput, mint kevesen a hazai mezőnyben azok közül, akikkel rendszeresen pályára lép. Nem véletlenül, hiszen fél évtizede az ilyen rangsorok élén Csoboth Kevin szokott állni.

- Hogyan lehet kezelni a helyzetet, amikor egy 16 évesnél fiatalabb legény miatt sorra jelentkeznek a menedzserek?

- Észnél kell lenni a szülőnek is, nem csak az érintett legénynek. Tapasztalatból mondtam Kevinnek, hogy fejben kell sokat fejlődnie. Elbírni a rá nehezedő terhet. Meg természetesen fizikailag is akad még lemaradása. De az elkövetkező két szezonban szinte minden megváltozhat vele kapcsolatban. Az fontos, a megalapozatlan ígéreteknek hiba bedőlni. Rengeteg tényező mérlegelésével lehet csupán meghozni felelős döntéseket. 

- Kiszakadva a családi kötelékből, milyen az élet a fővárosban - szólt a kérdés immár Csoboth Kevinhez, a csatárhoz, aki öt éve vezeti a hazai góllövőlistákat, saját környezetében. 

Júniusban kiderül

Nyáron eldől a labdarúgó további sorsa. Amire az idei bajnokság befejeződik, addigra nyilvánossá válhat, merre tart tovább Csoboth Kevin pályafutása. Hiszen érdeklődőből akad bőven. Közöttük van a Ferencvárosi TC is, de az sem lenne meglepő, ha Kevin egy külföldi egyesületbe igazolna.

- Természetesen minden más, mint korábban, Pécsett volt - felelte a gólvágó. - De azért a szüleim igyekeznek szigorú felügyelet alatt tartani. A zöld-fehéreknél jelenleg minden a legnagyobb rendben zajlik, jól érzem magam közöttük. De várom az újabb lépcsőfokokat.Miközben középiskolába járok, rúghatom a labdát, szóval olyan dologgal tölthetem az időm jelentős részét, ami kellemes szórakozás, még ha nem is lehet benne lazítani. Tudom, a tehetség egy fontos adottság, ám szorgalom, illetve szerencse nélkül az egész nem sokat ér.

- Apám azt mondta, ha valamit csinálok, akkor azt teljes odaadással végezzem. Ez lebeg a szemem előtt minden edzésen, meg a meccsek során. Ez lendít tovább, ha lankadnék.

 

 

Pucz Péter - Fotó: Facebook