PMFC: Róth Antal az új vezetőedző

2008. augusztus 26. kedd 18:40

PMFC: Róth Antal az új vezetőedző
Matyi Dezső a Baja elleni 2-1-es vereség után felbontotta Nagy Tamás vezetőedző szerződését. Kedd délutánra az is kiderült, hogy egy ugyancsak jelentős PMFC-múlttal bíró páros foglalhatja el a kispadot: Róth Antal vezetőedző munkáját a jövőben Márton Gábor segíti.

Kedd délelőtti ígéretéhez híven Matyi Dezső nem húzta-halasztotta sokáig a hétfő este megüresedett újmecsekaljai kispad sorsának rendezését. Amint azt a Pécsi Újság.hu-val közölte, máris sikeresen megállapodott Nagy Tamás utódjával: a vezetőedzői tisztet a jövőben Róth Antal tölti be, akinek másodedzőként Márton Gábor segíti majd a munkáját.

A kubtulajdonos Róth és Márton szerződésének időtartamával kapcsolatban kérdésünkre azt hangsúlyozta, hogy "nem a hossza a lényeg, hanem, hogy a szerződő felek milyen emberi viszonyban állnak egymással, de higgyék el, nagyon hosszú együttműködésnek nézünk elébe".

Róth Antal

Róth Antal Mázaszászváron született 1960-ban, a helyi csapatban lett igazolt labdarúgó. 1975-től a PMSC játékosa, ahonnan serdülő-, ifjúsági, majd utánpótlásválogatottnak is hívták. A pécsi felnőttcsapatban 1979-ben mutatkozott be, hamarosan a gárda egyik meghatározó egyéniségévé válik. A felnőttválogatottban 1983-ban debütált, a Magyarország - NSZK összecsapáson. A 29-szeres válogatott védő 1986-90-ig a holland Feyenoord csapatát erősíti, Pécsre 1990-ben kerül vissza, immáron pályaedzőként. 1994-ben rövid ideig a csapat vezetőedzőjeként tevékenykedik, majd 1998-ig az utánpótlásért lesz felelős. Ezután két évig ült a soproni kispadon, a gárda az ő vezényletével jutott föl az NB I-be. A 2001/2002-es szezonban ismét az NB I/B-s PMFC vezetőedzője. 2001 decemberétől 2007. december 31-ig az U21-es válogatott szövetségi edzője volt.

Az elmúlt 15 év pécsi mesterei
Koller Nándor
Róth Antal (háromszor)
Eich László
id. Dárdai Pál
Herke Imre (kétszer)
Gelei József
Kiss László
Glázer Róbert
Réfi Gábor
Bozai Gyula
Szapor Gábor
Toma Árpád
Tóth Bálint
Nagy Tamás (kétszer)
Ott József
Keszei Ferenc
Schneider Gábor
Kiss Károly

Matyi Dezső szerint "a harmónia és az egyetértés a fontos", hozzátéve persze, hogy az eredményesség legalább ugyanennyit nyom a latban. Az új edzőpárostól természetesen ugyanazt várja, mondta, mint elődjüktől, azaz a PMFC szezonvégi feljutását az élvonalba.

Róth a szurkolókra is számít

- Nagyon magas célt tűztek a vezetők a csapat elé, amiért nagyon keményen meg kell majd mindannyiunknak dolgozni - vezette be a rá váró feladatokat Róth Antal. 

- Az, hogy a feladatot elvállaltam, mutatja, hogy a játékoskeretet alkalmasnak tartom erre - folytatta az újdonsült szakvezető. - Az pedig további előny, hogy egy részüket még Pécsről, többeket pedig a korosztályos válogatottakból jól ismerem - tette hozzá. 

Arra a kérdésre, hogy  korábban többször is hangoztatott igazolási szándék (még egy "igazi" góllövő csatárt keresett már Nagy Tamás is) módosult-e, Róth Antal azt felelte, hogy a csapat természetesen továbbra is keres egy ilyen játékost, ám mivel a rendelkezésre álló idő augusztus végén lejár, ennek úgy tűnik, egyre kevesebb a realitása. Magyarán, az esetleges érkeztét inkább már ajándéknak tekintené, de a feladatot a mostani keret ismeretében vállalta el.

Mindezen túl a szakvezető külön hangsúlyozta, hogy az egész csapat nagyon számít a szurkolók támogatására is.

- Azt bátran ígérhetem, hogy minden meccsen minden tőlünk telhetőt el fogunk követni a győzelemért, és azért, hogy szurkolóinkat színvonalas játékkal szórakoztassuk. Ám óhatatlanul elérkeznek majd a hullámvölgyek a mi életünkbe is, és azt szeretném, ha a szurkolók akkor mutatnák meg igazán, hogy mellettünk állnak, és segítenek bennünket ezekből kilábalni.

Schneider Gábort Márton Gábor váltotta

A vezetőedzői mellett a pályaedzői poszton is váltás történt: Schneider Gábor helyére Márton Gábor érkezett. Mégpedig az U19-es gárda éléről - ahol viszont egy helycserével mostantól Schneider Gábor lesz a mester.

- Mi tagadás, meglepett a felkérés, nem is volt sok időm gondolkodni - mondta az újdonsült pályaedző.

- Elsősorban Róth Antal személye volt a döntő abban, hogy ilyen hamar igent tudtam mondani. Őt nagyon tisztelem, egykor a játékosa is voltam, azt hiszem, nagyon jól együtt tudunk majd dolgozni, hogy elérjük a célt, azaz az NB I-es tagságot.

KORÁBBAN ÍRTUK:

PMFC: menesztették Nagy Tamást

A Nyugati csoportból feljutásra pályázó pécsiek első két mérkőzésüket megnyerték, de az újonc bajaiak elleni vereség után a klub tulajdonosa, Matyi Dezső a Nemzeti Sport információi szerint szerződést bontott a szakvezetővel. Úgy tudni, a felek közös megegyezéssel váltak el egymástól.

A PMFC jelenleg hat ponttal a nyolcadik helyen áll csoportjában.

Telefonérdeklődésünkre Rabi Csaba klubigazgató udvarias, de szűkszavú nyilatkozatot tett, amely szerint a valóban közös megegyezéses szerződésbontást a tulajdonos kezdeményezte, és minden további információval csak a két érintett fél szolgálhat a kérdéssel kapcsolatban.

Az este folyamán többször kerestük Nagy Tamást is, de egyelőre nem vette fel a telefont.

Pécsi labdarúgóktól származó információink szerint a klub leginkább Róth Antalt szeretné megnyerni a vezetőedzői posztra, de az U21-es válogatott nemrég leköszönt edzője egyelőre nem kötelezte el magát.


FRISSÍTVE, kedd, 08:55:

A hírt elsőre a fenti tömör formájában ("tulajdonosi kezdeményezésre, közös megegyezéssel szerződést bontottunk, az esetet bővebben nem kívánom kommentálni") erősítette meg a Pécsi Újság.hu érdeklődésére a menesztett Pro licences edző, Nagy Tamás is.

Némi rábeszélésre egy árnyalattal bővebb helyzetértékelésre is vállalkozott, becsületére legyen mondva, e mondataiból is a csapat érdekeit tükrőző végső megállapítás csendült ki:

- Hiszem, hogy ahhoz az időszakhoz képest, amikor tavaly őszel átvettem a gárda irányítását, a csapat szakmailag és mentálisan is nagyon sokat fejlődött és lépett előre. Mindez persze az én munkám mellett a szakmai stáb, a játékosok és a klub érdeme is. A közös munka eredményeként ma ott tartunk, hogy az akkori mélypontról elrugaszkodó PMFC ma reális eséllyel küzd az NB I-be jutásért. Sajnos, a folyamat kicsúcsosodását én már nem érhetem meg a kispadon, de kívánom, hogy az új edzővel ez ugyanígy sikerüljön nekik.


FRISSÍTVE, kedd, 09:35:

Bár több internetes portál, mi több, a PMFC-honlap szurkolói fóruma is a jelenlegi utánpótlásszakág-igazgatót, Botos Antalt tartja a Nagy Tamás helyére befutónak, ő maga a Pécsi Újság.hu kérdésére határozottan(!) cáfolta e híresztelést.

- Egészen biztosan nem én leszek az új vezetőedző, ez szóba sem került. Egyébként is, az utánpótlás élén kitűnően érzem magam, bár meg kell mondjam, nagyon-nagyon sok munkával jár ez a feladat. De rengeteg ötletem van, amelyek nagy részét Matyi Dezső úr is támogatja, úgyhogy én ezt az utat szeretném eredményesen végigjárni - mondta a szakvezető.


FRISSÍTVE, kedd, 10:40:

Ezekben a percekben sikerült utolérnünk a klub tulajdonosát, Matyi Dezsőt is, aki első kérdésünkre, miszerint megvan-e már az új mester, egyelőre nemmel válaszolt. Hozzátéve, hogy természetesen folyamatosan tárgyalnak a lehetséges jelölttel/jelöltekkel.

Azt a szárnyra kapott vélekedést, miszerint Róth Antal lenne a kispad első számú várományosa, sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta. Matyi Dezső ugyanakkor kijelenette, sokáig nem fogják húzni az egyeztetéseket, vagyis estére biztosan lesz új edzője a PMFC-nek.

Nagy Tamás menesztésének indoklásaként a klubtulajdonos elmondta, most érezte úgy, hogy a háromnegyed éves közös munkájuk sikerére már nincs meg a garancia. Ahogy fogalmazott, "bődületesen erős" kerettel vágot neki az új bajnokságnak a csapat, épp ezért értékeli úgy, hogy a Bajától elszenvedett vereség már semmiképpen sem fér bele az elképzeléseibe.

Arra a felvetésünkre, hogy egyetlen hasonló zakó elkerülésére a világ legjobb trénerének szerződtetésével sem kap garanciát, azt felelte, az természetesen más eset. Eszében sincs vereségenként fölállítani az edzőt a kispadról, az új szakvezető egy évnyi bizalmat biztosan kap majd az építkezéshez.

Nemzeti Sport - EQM - Fotó: Dittrich Éva