Újabb határozatban erősítette meg a kormány, hogy bizony felépül az új stadion Pécsett

2021. június 11. péntek 09:17

Újabb határozatban erősítette meg a kormány, hogy bizony felépül az új stadion Pécsett

A legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg a kormány határozata a PMFC új stadionjáról: ebben többek között az olvasható, hogy az előkészítésért Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere felel, a szükséges pénz előteremtéséért pedig Varga Mihály pénzügyminiszter.


 

 


Tavaly novemberben jelent meg a Magyar Közlönyben a kormányhatározat arról, hogy új stadion épül Pécsett. Ebben rögzítették, hogy a kormány „elkötelezett a pécsi városi sportinfrastruktúra és sportág-fejlesztési program támogatása mellett". Mint az a dokumentumból kiderült, a kabinet „egyetért azzal, hogy Pécsett egy új, 8000 fő befogadására alkalmas, UEFA 4. kategóriájú stadion létesüljön".

Utóbbiból következően a létesítmény gyakorlatilag bármilyen mérkőzés megrendezésére alkalmas lesz, kivéve például a Bajnokok Ligája döntőjét. A stadion lényegében a legszigorúbb előírásoknak is megfelel majd, ennél már csak az olyan létesítmények vannak magasabb kategóriában, mint például a 67 ezer néző befogadására alkalmas Puskás Aréna, amely az európai kupasorozatok döntőit is vendégül láthatja. 


Az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós kapta azt a feladatot, hogy készítsen előterjesztést a beruházás előkészítéséhez szükséges kormányzati intézkedésekről.

Ez most megtörtént, s meg is született az újabb kormányhatározat az építkezésről.

A dokumentumból kiderül, hogy a beruházás előkészítésére a Pécsi Sport Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaságot, megvalósítására a Beruházási Ügynökséget jelölte ki a kabinet.

Az előkészítés kormányzati felelőse Kásler Miklós, a megvalósításé a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Bártfai-Máger Andrea.

Varga Mihály pénzügyminiszternek is adódik dolga a beruházással, az ő feladata a határozat szerint a szükséges pénz előteremtése.

A kormány arról is döntött, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek fogják minősíteni a stadion felépítését, ennek előkészítése megkezdődött.

Ezt követően első körben a megvalósíthatósági tanulmány és a kivitelei tervek készülhetnek el, ezek költségei - lapunk értesülései szerint - várhatóan egymilliárd forint körül alakulnak.

A tervek és az egyéb dokumentumok összeállítása nagyjából háromnegyed évet vehet majd igénybe a közbeszerzési eljárás lezárultát követően. Mindez tehát azt jelent, hogy ideális esetben 2022 első felében lehetnek kézben az építkezés megkezdéséhez nélkülözhetetlen dokumentumok, ami után megkezdődhet a kivitelezés.

Az építkezés időtartama további bő egy év, a költségeket egyelőre csak becsülni lehet, várhatóan elérhetik a 22 milliárdot.

Lapunk értesülései szerint a helyszín változatlan, a Bolgárkertben állhat majd az aréna. (A szükséges nagyságú terület megvásárlására a pénz rendelkezésre áll egy korábbi MLSZ-támogatásnak köszönhetően.)

A további kilátásokat illetően kedvező fejlemény, hogy tudomásunk szerint a létesítmény üzemeltetését az állam vállalja, azaz a városnak nem kerül pénzébe a stadion fenntartása, az építkezés maga pedig alaposan felpörgeti majd a baranyai gazdaságot, hiszen helyi vállalkozások juthatnak megrendelésekhez illetve számos munkahely jön létre.

Képünkön az új stadion egyik látványterve.

 

M. B.