Új hőközpontokat adott át Kertvárosban a PÉTÁV

2014. január 22. szerda 16:16

Idén januárban 275 millió forintot nyert a „Szolgáltatói hőközpontok szétválasztása és felhasználói hőközpontok kialakítása" projektre a PÉTÁV Kft. Az eredményes pályázat révén a társaság összességében 550 millió forintos korszerűsítésnek köszönhetően 48 pécsi távfűtött épület kap önálló hőközpontot, a projekt 1647 családot érint. A beruházás következtében jelentősen csökken a hálózati és hőközponti energiaveszteség és a villamosenergia-felhasználás. A fejlesztéssel egy korszerű, takarékos, az adott épület egyedi fűtési igényeihez igazodó technológia valósul meg.

A projekt keretében a társaság hat szolgáltatói tömbhőközpontot alakít át épületenkénti egyedi hőközpontokká. Ez a jelenlegi tömbhőközpontos ellátásnál ideálisabb, hiszen jobban kiszolgálja az egyedi igényeket és a fenntartása is olcsóbb - közölte Vida János, a PÉTÁV Kft. igazgatója.

Csizi Péter alpolgármester a tájékoztatón elmondta: Pécs városa fontosnak tartja, hogy a rezsicsökkenés mellett a műszaki színvonal is folyamatosan javuljon, hiszen így lesz hosszú távon fenntartható és költségtakarékos. Az alpolgármester hangsúlyozta, az 550 millió forintos beruházás révén 1647 család életminősége javul, 48 pécsi távfűtött épület kap önálló hőközpontot.

Pécs város és a PÉTÁV Kft. fontos célkitűzése, hogy a pécsi távhőfogyasztók részére versenyképes és korszerű szolgáltatást nyújtson, ezért a PÉTÁV Kft. egy 15 éve tartó korszerűsítési program keretében fokozatosan alakítja át a műszakilag elavult és gazdaságtalan tömbhőközpontokat egyedi hőközpontokká, a jelenlegi projekt ennek a korszerűsítési programnak a részeként valósul meg.

Az új hőközpontok biztosítják az épületekben a fűtést és a melegvizet. Teljesen új vezetékhálózat létesül. Az épületenkénti hőközpontok létesítésével jobban lehet szabályozni az épületekben a fűtést, csökken a hőveszteség és az energiafelhasználás.

A projekt alapvető célja az energiafelhasználás csökkentése és ezen keresztül az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése. Az 1647 lakást érintő beruházás megvalósításának köszönhetően az üvegházhatású gázok kibocsátás-csökkenésének éves átlagos mértéke 307 tonna CO2 ekvivalens kibocsátás, ez azt jelenti, hogy a beruházás a klímavédelemhez is hozzájárul.

Csizi Péter elmondta, hogy a felszabaduló épületeket közösségi célokra szeretnék használni, ehhez várják az ötleteket az [email protected] e-mail címre.