Ugrás a szomszédba: bejártuk a Drávaszöget Izséptől Kopácsig, érdemes felfedezni az értékeket

2019. június 23. vasárnap 14:56

Ugrás a szomszédba: bejártuk a Drávaszöget Izséptől Kopácsig, érdemes felfedezni az értékeket

A Gyeregyalog.hu Egyesület kétnapos tanulmányutat szervezett a Baranya Zöldút különleges értékeinek felfedezésére, amelyen lapunk munkatársa is részt vett. A kétnapos tanulmányút a Drávaszögben zajlott, ahol rengeteg turisztikai látványosság és fantasztikus gasztronómiai kínálat várta a felfedezőket.

 

A túra első állomása Sátorhely, a Mohácsi Nemzeti Emlékhely volt.

Az 1526-os csata- és országvesztésnek emléket állító létesítményt bemutató profi idegenvezető olyan dolgokat is mesélt például a csata történéseiről, a régészeti munkálatokról, a tömegsírok felfedezéséről, amelyek azoknak is számos újdonságot tartalmazott, akik már jártak az emlékhelyen.

Segítségével fedezhettük fel Hádész kapuját, II. Lajos király, Szulejmán szultán, Tomori Pál, Kanizsai Dorottya és sok-sok névtelen vitéz fából kifaragott sírjeleit. Láthattuk a Regős szélhárfáját, Mária királynét, buzogányokat és csatabárdokat, a csatában elpusztult lovakat megidéző figurákat is.


Képünk az emlékhelyen készült.

A meghökkentően hatásos látogatás után a következő helyszín trianoni határ másik oldalán található Izsép volt, ahol a Szent Péter és Pál templomot tekinthette meg a csoport. A régi Duna meder közelében lévő, monumentális, barokk stílusú Szent Péter és Pál templomot Savoyai Jenő herceg a törökök felett aratott diadalsorozatának utolsó győzelme után, 1722-ben építtette. A különlegességét annak köszönheti, hogy szokatlan módon torony híján maradt.

 

 

Képünkön a Szent Péter és Pál templom látható. 

Izsép után Kiskőszeg következett, ahol először az Eat Green projekt keretében létrehozott szabadtéri szoborparkot lehetett megtekinteni, majd a Zöld-sziget turisztikai lehetőségeivel ismerkedhettünk meg. A Zöld-szigetet a Duna kiskőszegi oldalától egy keskeny folyószakasz választja el. Az üdülőtelep nyáron főleg a pihenni vágyóknak és vízi sportok kedvelőinek kínál lehetőségeket. Ezután ellátogattunk Kiskőszeg második világháborús emlékhelyére is, ahonnan a kilátás csodálatos: egyszerre láthatók Szerbiáhpz, Magyarországhoz és Horvátországhoz tartozó területek is.

Utunk következő állomása Csúza volt, ahol a Kollár Pincészethez látogattunk el. A kiváló minőségű borok mellett a családi pincészetben hagyományos gasztronómiai különlegességeket is felszolgálnak. A finom borok és az ízletes ételek megkóstolása után ismét útnak indultunk, Zlatna Gredára látogattunk el, ahol az Ökoturisztikai Központtal ismerkedtünk meg. A központban változatos ökoturisztikai programokat kínálnak, van többek között kalandpark, faház, erdei iskolai foglalkozások, és lovagolni is lehet.

 

Képünkön a Kollár Pincészet ízletes roséja. 

Késő délután a Vörösmarton található, a Go Green projekt részeként épült Ökoturisztikai Látogatóközpontot tekintettük meg, ahol a régió az állat- és növényvilágát mutatják be a látogatóknak.

A falunapot Vörösmarton minden évben október első hétvégéjén rendezik meg, ilyenkor az amúgy alacsony lélekszámú település lakóval rendelkező település tele lesz emberekkel, s a versenyzők térkép segítségével találják meg a borospincéket, megkóstolják és értékelik a borokat. A maraton győztese az, aki a pincék érintésével eljut a kijelölt célig (ami állítólag nem mindig sikerül).

Képünk a vörösmarti Ökoturisztikai Látogatóközpontban készült. 

Este a Josić Pincéhez látogattunk el. A település löszfalba vájt évszázados pincéi egyedülállóak. Végtelen szőlőskertjei kiváló minőségű baranyai borokat adnak, amelyek királyi zamata a hazai konyha specialitásainak élvezete után csillannak fel igazán.

Képünkön: borkóstoló a Josić Pincészetben. 

Másnap Hercegszőlős vezetőivel találkozhatott a csoport, ahol megismerkedhettek Hercegszőlős Járás turizmusfejlesztési elképzeléseivel. A programon a környezetvédelem fontosságára hívták fel a figyelmet játékos módon, majd a termelői piacot mutatták be, ahol megkóstolhatunk különleges lekvárokat, szörpöket és a kézműves vásár is megtekinthető.

Képünk a hercegszőlősi piacon készült. 

Az utolsó előtti program a Bellyei Mezőgazdasági Kombinát 500 éves látványpincéjében volt. A Bellyei Pincészet Horvátország legnagyobb szőlőterületét irányítja, közel 600 hektáron termesztenek szőlőt. A pincészet 2010-ben az év pincészete címet nyerte el déli szomszédunknál, főborászuk, Marijan Knežević pedig az év borásza lett.

Képünkön: Bellye Pincészet

Végül a Duna és a Dráva összefolyásánál találjuk Európa egyik legnagyobb természetes vizes élőhelyét, a mocsarak, erdők és ártéri mezők alkotta Kopácsi-rétet, ahol tehetünk egy kirándulást hajóval, kenuval vagy túravonattal is. A gyakori áradások miatt ősi állapotában fennmaradt, ma már szigorúan védett térség az Európa Amazonasának is nevezett Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum része. Jellemzője a táj különleges szépsége és a gazdag biológiai sokféleség. Eddig ezen a területen több mint 2300 fajt jegyeztek fel, amelyek között sok az Európában, sőt a világon veszélyeztetettként számon tartott faj. A Kopácsi-réten az eddigi kutatások szerint 55 féle emlősfaj él, 300 különböző madárfaj, a terület kétéltű faunáját 12 faj alkotja, 10 hűllőfajt jegyeztek fel, és több mint 50 édesvízi halfaj képezi a halállományt.


 

Képünkön: hajókirándulás a Kopácsi-réten. 

A megjelenő majd visszahúzódó víz mélységétől és az áradási időszak hosszától függően cserélődnek a különböző növénytársulások. A Természetvédelmi Terület növényvilágának listáján eddig több mint 500 növényfaj szerepel.

Nem is kétséges: érdemes visszatérni!

18 magyar és 13 horvát települést érintő útvonalat alakítottak ki

A Baranya Zöldút a Pécs városát körülölelő Mecsek hegység nyugati vonalától a magyar-horvát határon átnyúlva, a Kopácsi réten át Eszékig húzódik. 2012-ben három magyar és két horvát partner összefogásával, a Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében elnyert támogatás segítségével alakítottak ki 18 magyar és 13 horvátországi települést érintő útvonalat.

A projekt keretében jelölték ki a 247 km hosszú Baranya Zöldút nyomvonalát, amely mentén információs-, irányjelző-és térképeket ábrázoló táblákat helyeztek el. A Baranya Zöldút bemutatására honlapot hoztak létre - átfogó adatbázissal és leírásokkal - a projekt és a megvalósult zöldút népszerűsítésére; térképet, valamint promóciós kiadványokat készítettek a zöldúton való tájékozódás elősegítésére.

 

 

 

Pauska P.