Társasház tervével nyert díjat a pécsi építészhallgató, Tarr Zsuzsanna

2019. június 30. vasárnap 13:53

Társasház tervével nyert díjat a pécsi építészhallgató, Tarr Zsuzsanna

Milyen kreatív megoldások vannak a szálcement homlokzatburkolati anyag változatos felhasználásában? Tarr Zsuzsanna, a PTE MIK hallgatója biztosan tudja, hiszen pécsi társasház tervével nyert díjat. A fiatal lány a Zsolnay szobor közelébe tervezett egy biztonságos, modern stílusú lakást.


- Mindig is építész szeretett volna lenni?

- Kiskoromban édesapám mondogatta nekem párszor, hogy rajzoljak ezt-azt, mert ügyes vagyok. Nem igazán terveztem soha, hogy építész leszek. Amikor eljött a pályaválasztás ideje, szóba jött a zenészi és az állatorvosi pálya is. Nem igazán tudtam eldönteni akkoriban, hogy melyiket válasszam, így végül, mivel a nyelvtudás mindig jól jön, szóba jött egy harmadik lehetőség is, és a Bölcsészettudományi Karra jelentkeztem nyelvszakra.

- Végül mégis a PTE Műszaki és Informatikai Kar építész hallgatója lett.

- Így van, pár év "bölcsészkedés" után jöttem rá, hogy ez mégsem nekem való, nem erre számítottam az elején. Erősen elkezdtem azon gondolkodni, hogy mihez kezdjek. A kezembe került egy felvételi tájékoztatót, fellapoztam, s megtetszett az építészet. Van egy erős reál része, a másik fele pedig művészet, talán ez a kettősség fogott meg benne. Letettem gyorsan a fizika érettségit, rajzfelkészítőre jártam. Jelentkeztem a PTE Műszaki és Informatikai Kar építész szakára, s nagy örömömre sikerült felvételt nyernem.

- Akkor sikerült megtalálnia az Önnek való pályát.

- Úgy érzem, igen. Erős váltás volt azért, mivel a BTK-n a vizsgák voltak húzósabbak, félév közben nem volt hajtás. A MIK-en pont fordítva van, a vizsgáik való eljutás nagyobb kihívás.

- Nemrégiben egy építészeknek szóló pályázaton is szép eredményt ért el.

- Igen, az EQUITONE építészek és építészhallgatók számára hirdet minden évben pályázatot azzal a céllal, hogy bemutassa a homlokzatburkolati anyag építészeti minőségét tekintve is figyelemre érdemes példáit. Beadtam a tervem, és kíváncsian vártam az eredményt.

Névjegy

Tarr Zsuzsanna Pécsett született 1989. augusztus 23-án. Elvégezte a Pécs - Somogyi Általános Iskolát, majd tanulmányait az Árpád Fejedelem Gimnázium angol tagozatán folytatta. Tizenöt évig klarinétozott, a zene fontos szerepet játszott életében. Egyetemi tanulmányai még folyamatban vannak, diplomaszerzés után építészként szeretne tevékenykedni. Szabadidejében szívesen kirándul, lovagol és funkiconális edzésre jár.

- Hogyan zajlott a tervezés?

- Fél évig dolgoztam a feladaton, konzulensem, dr. Rétfalvi Donát segítségével. Egy egész épületet terveztem, bár a homlokzatburkolat rohamtempóban készült. A szálcement anyagnak az előnyeit többféle szempontból is igyekeztem felhasználni. Terveztem egy árnyékoló szerkezetet, enélkül a lakások túlságosan felmelegednének. Az épületet a Zsolnay-szobor közelében képzeltem el, s mivel ez egy elég forgalmas hely, illetve sok a vandál, arra is figyeltem, hogy könnyen lehessen tisztítani a felületet, ha esetleg graffiti kerülne rá. A földszinten nincsen szinteltolás, tárolók vannak, amelyek előtt perforált lemezeket használtam.

- Mit szólt a zsűri?

- Tetszett nekik, szerették. Azt mondták friss és modern szellemű. Az értékelésben benne volt az is, hogy a homlokzat burkolataként használt antracit színű EQUITONE burkolat nagyon jól támasztja alá az elképzeléseimet és minőségi, időtálló épület reményével kecsegtet.

- Akkor a jövőben marad az építész szakmánál?

- Igen, mindenképpen szeretnék. El tudom képzelni, hogy pár évig külföldön is szerzek majd tapasztalatot, aztán hazajövök. Pécs építészeti szempontól szuper hely, élhető léptékű város. Elsősorban épülettervezéssel szeretnék foglalkozni, de meglátjuk még, hogy mit hoz a jövő.

 

Pauska P. - Fotó: Dittrich Éva