Péntektől változik a pécsi parkolási rend, jönnek a korlátozott várakozási övezetek

2022. június 30. csütörtök 12:58

Péntektől változik a pécsi parkolási rend, jönnek a korlátozott várakozási övezetek

Új parkolási rendelet lép életbe Pécsen péntektől, így az autósoknak fel kell készülniük bizonyos változásokra. Többek között korlátozott várakozási övezetek létesülnek, valamint módosulnak a zöld rendszámmal rendelkező autókra vonatkozó kedvezmények, közölte a Biokom. 

 

 

A pécsi önkormányzat által elfogadott új parkolási rendelet 2022. július 1-én, pénteken lép életbe, amely tartalmaz jelentősebb, a helyi lakosságot érintő változásokat is. Péntektől már három különböző jogállású várakozási övezet fog működni a megyeszékhelyen, a következőkben az egyes övezetekben bevezetett változásokat mutatjuk be.

Fizető parkoló övezetek:

Pécsen két díjzóna üzemel, a többi nagyvároshoz hasonlóan telepített automaták segítségével különböző fizetési módokkal (érmés, kártyás, mobilparkolás) lehet a szolgáltatást jogszerűen igénybe venni. A díjköteles időszak hétköznap 8:00 órakor kezdődik és az I. díjzónában 19:00 óráig, a II. díjzónában 17:00 óráig tart, szombaton (kivéve munkaszüneti napon) az I. díjzónában és a II. díjzóna C. szektorában 07.00- 13.00 óráig.

Az I. díjzóna határa nem változik, a II. övezethez tartozó, a Megyeri tér környékén lévő parkolózóna viszont július 1-től kiegészül három utcával, vagyis fizetni kell majd várakozásért a Móré Fülöp utcában, a Huszár utcában és az Athinay utca egy szakaszán.

A teljes árú, jogosultság nélküli parkolóbérletek a jövőben fél évre is megvásárolhatók lesznek. További változás, hogy péntektől már nem lehet kizárólag az I. díjzónára vonatkozó parkolóbérletet vásárolni, helyette az I. és II. díjzónára érvényes összevont bérlet, vagy kizárólag a II. parkolózónára érvényes bérlet igényelhető.

A parkolóbérletek árai a következőképp alakulnak július 1-től:

 

 

 

 

 

 

 


Díjzóna havi díj (Ft) negyedéves díj (Ft) féléves díj (Ft) éves díj (Ft)
Összevont bérlet (I. és II. díjzóna) 16.000 45.000 85.000 160.000
II. díjzónára érvényes bérlet 5.500 15.000 25.000 45.000

 

Forgalomcsillapított övezetek:

A Pécs történelmi belvárosában található övezetek használata jogosultságokhoz kötött, használatuk nem automatikusan vehető igénybe, az övezet területén automaták sincsenek. Az övezetre vonatkozó változás, hogy július 1-től az egy órára szóló eseti behajtási és várakozási engedélyt kizárólag a jogosult és jogosított magánszemélyek vásárolhatják meg vendégeik számára a BIOKOM Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatán, a gépjármű forgalmi rendszámának egyidejű megadásával.

Az új rendelet figyelembe veszi azt is, hogy a város házasságkötő terme is a történelmi belváros területén található, ezért vásárolható lesz kétórás várakozásra jogosító engedély az esküvői ceremóniák megközelítésére.

Az órás és félórás engedély a továbbiakban nem lesz elérhető, kizárólag 24 órás várakozásra szóló engedélyeket tud vásárolni az, aki csak eseti jelleggel parkolna a forgalomcsillapított övezetben. Fontos megjegyezni, hogy a 2022. július 1. előtt megvásárolt eseti engedélyek az új rendelet hatályba lépésétől számított 180 napig felhasználhatók.

Korlátozott várakozási övezetek:

A korlátozott várakozási övezetek újonnan létrejövő zónák, amelyek leginkább a forgalomcsillapított, illetve parkolózónák közvetlen környezetében lévő utcákban élő lakók parkolási helyzetét hivatott könnyíteni. Ezekben az övezetekben a nem jogosultak számára mindössze két óra időtartamra engedélyezett az ingyenes parkolás, amelynek igazolásához a KRESZ 41§ (5) bekezdés alapján előírt tárcsa használata kötelező, amely a papír-írószer boltokban könnyen beszerezhető. A tárcsa beszerzése a gépjármű tulajdonos feladata.


A korlátozott várakozási övezetben élők és ezen a területen található intézmények dolgozói korlátlan várakozásra jogosító engedélyt válthatnak ki, amelynek éves díja 1200 forint. Az engedélyeket július 1-től a BIOKOM Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatán lehet kiváltani.

Összesen négy ilyen övezetet alakítanak ki Pécsen, amelyek a következők:

számú korlátozott várakozási övezet: az északról a Surányi Miklós utca, délről az Aradi vértanúk útja, keletről a Hunyadi János utca és nyugatról a Székely Bertalan utca által határolt terület.

számú korlátozott várakozási övezet: az északról a Majorossy Imre utca, délről a Kálvária utca, keletről a Ferenc utca és a Majorossy utca alsó fele, nyugatról pedig a Tettye utca által határolt terület.

számú korlátozott várakozási övezet: az északról a József Attila utca, délről a Nagyvárad utca, keletről a Petőfi utca, nyugatról a Megyeri út által határolt terület.

számú korlátozott várakozási övezet: az északról a Jakabhegyi út, délről a Szigeti út és a Tiborc utca, keletről a Kürt utca, míg nyugatról a Homok utca és a Mikes Kelemen utca által határolt terület.

A zöld rendszámmal rendelkező gépjárművekre vonatkozó parkolási kedvezmények:

Mindezeken felül változás, hogy a korábbiakhoz képest péntektől szigorodnak a zöld rendszámmal rendelkező gépjárművekre vonatkozó parkolási kedvezmények. A fizető parkoló övezeteket 2022. július 1. után kizárólag tisztán elektromos meghajtású gépjárművek vehetik térítésmentesen igénybe, előzetes regisztrációt követően. A regisztrációt a [email protected] e-mail címre elküldött forgalmi engedéllyel lehet elvégezni, egyszeri alkalommal. A hybrid meghajtású gépjárművek esetén nem áll fenn a díjmentes parkolás lehetősége.

A korlátozott és védett övezetek tekintetében a zöld rendszám (meghajtástól függetlenül) önmagában semmilyen előnyt, vagy többletjogosultságot nem biztosít.

Az új rendelet hatályba lépését követően 2022. július 31-ig tart a bevezetési időszak, amelynek során mind a BIOKOM Nonprofit Kft. parkolóellenőrei, mind pedig a Pécsi Közterület-felügyelet munkatársai figyelmeztetni fogják az autósokat a korlátozott parkolási övezetekre, illetve a zöld rendszámmal rendelkező gépjárművek parkolására vonatkozó új szabályokra.

EQM