Pécsi vállalkozások sora került szorult helyzetbe - Nem reagál a kamara ajánlásaira az önkormányzat

2020. március 24. kedd 15:09

Pécsi vállalkozások sora került szorult helyzetbe - Nem reagál a kamara ajánlásaira az önkormányzat

Egyre több pécsi üzlet zár be - remélhetőleg - ideiglenesen, a még nyitva tartók pedig elestek forgalmuk jelentős részétől. A bérleti díjakat azonban erre az időszakra is fizetni kell, ami súlyos terhet ró a tulajdonosokra. A baranyai iparkamara ezzel kapcsolatosan ajánlásokat fogalmazott meg az önkormányzatok számára, a pécsi városvezetés azonban mindeddig nem lépett. 

 

Akármerre is járunk Pécsett, mindenhol azzal szembesülhetünk, hogy - főképpen a kisebb - üzletek jelentős része már egyáltalán ki sem nyit, a vendéglátó-egységek egy része pedig még ugyan nyitva tart, azonban vendég alig akad.

Az érintett kereskedők, tulajdonosok a koronavírus-járvány miatt az élelmiszerboltok kivételével eleve csak délután három óráig lehetnének nyitva, az általunk megkérdezettek szerint ebben tulajdonképpen nincs számukra ráció, kiadásaikat nem fedezi a bevétel - haszonról pedig említést sem érdemes tenni.

Az üzlet- és irodahelyiségek után viszont erre az időszakra is kell bérleti díjat fizetni, akkor is, ha történetesen ott semmilyen tevékenységet nem végeznek a bérlők, ami tovább nehezíti a vállalkozások helyzetét.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöksége múlt héten ajánlást fogalmazott meg az önkormányzatok részére a bérleti díjak vonatkozásában.

„Mérlegelni kell, hogy a bérleti díjak megfizetésének szigorú kötelme milyen gazdasági hatást vált ki, az újraindulás vonatkozásában. Amennyiben tovább tart a járvány, úgy a cégek elveszíthetik a meglévő munkaerő-állományt, a bérleti díjakat is magába foglaló kötelezettségeiket sem tudják fizetni, végleg bezárnak. Így az önkormányzatok akár nagyobb mértékű bérleti díj kieséssel kell, hogy számoljanak".

A javaslat szerint az önkormányzati tulajdonban levő ingatlanok bérlői körében gyors felmérést kell elvégezni az érintettség, bezárás, nyitvatartási korlátozás, jelentős forgalomcsökkenés szempontok alapján. A felmérést követően intézkedési csomagokat lehet felállítani, amelyben a negatív hatások osztályozása mentén eltérő kompenzációs javaslatokat lehet tenni.

Azon vállalkozások esetében, amelyek bezártak, javasolják a bérleti díj halasztását év végéig, a bérleti díj csökkentését, vagy a bérleti díj elengedését meghatározott időszakra. Azoknak a vállalkozásoknak pedig, amelyek korlátozottan működnek, a bérleti díj év végéig való halasztását, vagy a bérleti díj csökkentését javasolja a kamara, az önkormányzatok felé intézett ajánlásában.

A pécsi önkormányzat mindeddig nem reagált a kamara javaslataira, ezzel kapcsolatos, hétfőn feltett kérdéseinkre pedig nem válaszoltak.

M. B.