Pécsi és mohácsi tűzoltóval a soraikban vitézkedtek Kínában a lánglovagok

2019. november 27. szerda 14:48

Pécsi és mohácsi tűzoltóval a soraikban vitézkedtek Kínában a lánglovagok

Vasárnap véget ért a kínai ShenZhen városban megrendezett, háromnapos GrimpDay Asia kötéltechnikai verseny, amelyen tizennyolc, kötéltechnikai mentést végző csapat mérte össze tudását. Magyarországot a versenyen a HUNOR Mentőszervezet nyolcfős versenycsapata képviselte, amely egy teljes éven át tartó felkészülés után, az európai megméretésen nyert kvalifikációval jutott ki a világ egyik legrangosabb kötéltechnikai versenyére. 

 

 

2019 júniusában a HUNOR versenycsapata az évente megrendezett GrimpDay kötéltechnikai versenyen négy kontinens tizenhárom országának harminc mentőcsapata közül a dobogó második helyére állhatott fel, az ázsiai világversenyen való indulásra is jogot szerezve ezzel.

A nyolcfős csapat - amelynek tagjai között volt Berényi Imre tűzoltó főhadnagy a Mohácsi- és Balogh András tűzoltó főtörzsőrmester a Pécsi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság tűzoltója is - a Belgiumban rendezett európai verseny után intenzív felkészülésbe kezdett, amely során több fővárosi és megyei helyszínen tette próbára tudását.

A HUNOR gyakorlatozott egyebek mellett a Kőröshegyi völgyhídon és a Puskás Arénában is.


A csapat november 20-án indult útnak Budapestről a kínai ShenZhen-be, mintegy kétszázötven kilogrammnyi felszereléssel. A november 22-24. között megrendezett világversenyen tizennyolc csapat vett részt: az előírás szerint a csapatoknak legalább hét főből kellett állniuk, a védőeszközökön túl pedig az öltözetre, a ruházatra, a lábbelire, a felszerelés meglétére és a személyi kompetenciákra is szigorú előírások vonatkoztak.

A csapatnak a kötéltechnikai mentések során kétköteles és önfékező biztosítási rendszert is ki kellett építenie, és legalább hatszáz méternyi kötélzettel kellett rendelkeznie, hogy hatvan méter magas kötélpályát is ki tudjon alakítani.

A szervezők nem biztosítottak technikai eszközt, sem felszerelést.


A verseny az első napon előselejtezővel indult, amelyet a második és a harmadik napon intenzív versenyzés követett.

A HUNOR nyolcfős kötéltechnikai csapata a szervezőktől elnyerte a „legkreatívabb" csapatnak járó kitüntetést, összetettben pedig az ötödik helyen végzett, a nemzetek sorrendjét tekintve azonban Magyarország az első három helyezett Kína és a negyedik helyezett Spanyolország után a harmadik ország lett a rangsorban.

Forrás: Katasztrófavédelem