Mutatjuk, hol nyílnak új kisboltok Baranyában - Döntöttek a pályázatokról

2021. október 15. péntek 13:32

Mutatjuk, hol nyílnak új kisboltok Baranyában - Döntöttek a pályázatokról

A Magyar falu programnak köszönhetően kisbolt nyílik 121 olyan településen, ahol az elmúlt években, évtizedekben nem volt - jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos Budapesten, sajtótájékoztatón. A pénteken közzétett lista szerint a megyében 22 településen nyílnak üzletek.

 

 

Gyopáros Alpár a Magyar falu programban meghirdetett, falusi kisboltokat érintő támogatás első eredményeit ismertetve elmondta, mintegy 5,6 milliárd forint támogatást fizetnek ki a következő hetekben, hónapokban az alapvető élelmiszereket és vegyi árukat árusító új boltok nyitására.

 


A kormánybiztos közölte, egy pályázó négy különböző tevékenységre pályázhatott. Pályázni lehetett ingatlanvásárlásra maximum 5 millió forintig, ingatlanfelújításra maximum 50 millió forintig, eszközbeszerzésre, valamint munkabértámogatást is lehetett igényelni.


A nyertes pályázók öt évig jogosultak munkabértámogatás igénylésére - jegyezte meg.
Gyopáros Alpár elmondta, kifejezetten támogatták azt is, hogy az adott kisbolt "kvázi közösségi térként" is funkcionáljon.

Vény nélkül kapható gyógyszereket is lehet majd bennük vásárolni - tette hozzá a kormánybiztos.

Közölte, az üzletek több mint 90 százaléka ezeket a többletfunkciókat "bevállalta".

Gyopáros Alpár emlékeztetett arra, hogy a 2019-ben indított Magyar falu programban a rendelkezésre álló forrás az első évben 150 milliárd, 2020-ban 200 milliárd forint volt.

Ez 2021-ben már meghaladta a 270 milliárd, jövőre pedig várhatóan a 300 milliárd forintot is - közölte Gyopáros Alpár.

A pénteken közzétett lista alapján Baranyában az alábbi 22 településen nyílik kisbolt:

Kökény, Túrony, Monyoród, Garé, Ellend, Pócsa, Rádfalva, Bisse, Szilvás, Adorjás, Siklósbodony, Drávacsepely, Ózdfalu, Patapoklosi, Molvány, Siklósnagyfalu, Palkonya, Erdősmárok, Apátvarasd, Pereked, Kátoly, Botykapeterd;

 

 

 

 

EQM