Miért jó a disznóvágás? (1.)
2008. január 27. vasárnap 20:05

Megint sikeres volt a történet, minden jól működött, ismét az összes jelenlévő megtudhatta, milyen is egy városhoz közeli, de igazi falusi disznótor. A svábos
"Schlachtfrühschtück" reggelit az újpetrei származású Ottó Csaba, míg a tárcsás finomságot Csongrádi Zsolt készítette el, az egybegyűltek megelégedésére. És most még csak a reggeliről beszélünk.
Disznóvágási reggelik
Most az alábbiakat főztük:
"Schlachtfrühschtück", egy baranyai sváb recept
Hozzávalók: Sertészsír, hagyma, fokhagyma, só, őrölt bors, őrölt és csöves paprika (lehet cseresznyepaprika is), babérlevél, tejföl, liszt, házi paradicsompüré, sertésszív, nyelv, vese, tüdő, tarja, comb és máj.
Sertészsíron a finomra vágott hagymát üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a centis kockákra szelt szívet, a teljes keresztmetszetű nyelvkarikákat, a vesét és a nagyobb darabokra vágott tüdőt.
Sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, az összetört fokhagymagerezdekkel közepes tűzön főzzük. Ügyeljünk arra, hogy amíg saját levet nem ereszt, ezért aztán oda ne kapjon! A saját levet eresztett belsőségekhez teszünk kevés paradicsompürét, egész babérleveleket, csöves paprikákat és fedő alatt pároljuk kb. 15-20 percig.
Eközben felkockázzuk a tarját és a combot, amit a belsőség félpuha állagakor adunk hozzá. Célszerű a különböző összetevőket más méretűre illetve formájúra vágni, annak érdekében, hogy az alkotórészek könnyebb felismerhetővé váljanak. Ha elfőné a levét, kevés vízzel pótoljuk (mi száraz vörösbort is adtunk hozzá.).
Amikor már majdnem kész, akkor kerül bele a máj, aminek 10-15 percnyi forrás elegendő. Két-három evőkanál lisztet tejföllel simára, kissé folyóssá keverünk, és az ételt behabarjuk. Egy rottyanás után forrón tálaljuk, friss fehérkenyérrel és csípős savanyú paprikával fogyasztjuk.
NÉZZE MEG KÉPGALÉRIÁNKAT: KLIKK IDE!
Tárcsás böllérmáj
Természetesen ennek az ételnek az elkészítéséhez legmegfelelőbb az a disznómáj, aminek a tulajdonosa egy órával a sütés előtt még az udvaron szaladgált.
A friss, tisztított májat szeletekre, majd csíkokra vágjuk, és egy szűrőbe téve kicsit lecsöpögtetjük. (mosni már nem szabad). Megfelelő mennyiségű hagymát tisztítunk (jó sokat) és karikára vágjuk. A tárcsába disznózsírt hevítünk, és a megsózott hagymát félig megsütjük.
Hozzátesszük a megborsozott, majorannázott májat (sózni nem szabad), és sűrű forgatás közben puhára pároljuk, sütjük. Ha kész," lukas kanállal " kiszedjük, lecsurgatjuk, és tálba rakjuk. Ekkor sózzuk meg, tetejére zúzott fokhagymát nyomunk (jó sokat) és az egészet összeforgatjuk. Melegen tálaljuk, ropogós kenyérrel és savanyúsággal.
Korábbi alkalmakkor falatoztunk belőle:
Vérpörkölt (sült vér)
Hozzávalók: A levágott disznó vére vér, hagyma, ledarált vagy kiskockára vágott zöldpaprika, só, őrölt bors, paprika.
A hagymát apróra vágjuk, a vért megabáljuk és feldaraboljuk A megabált, feldarabolt vért jó sok párolt, hagymás, zöldpaprikás, paprikás zsírban sóval, borssal ízesítve lábosban összesütjük.
Gastro Artist Pécsi Férfi Főzőegylet
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- Igen hűvös éj után borongós nap vár...
- Hatos lottó: óriási változás jön...
- Még három hétiig vonatozhatunk éjjel...
- Egy hónapon át nem a Keleti lesz a...
- A Mecsekről száguldott Pécs...
- Még mindig él a pécsi vásár mítosza,...
- Pécsi mérnökök a vádlottak padján:...
- Árokba sodródott egy autó Baranyában,...
- Hatcsöcsű, Junoszty, Százéves: nagyon...
- Augusztus 20. után sem zárt be a...