Mélyszegénységben élő, cigány nők mutatják be idegenvezetőként Gyárváros értékeit

2017. november 13. hétfő 11:18

Mélyszegénységben élő, cigány nők mutatják be idegenvezetőként Gyárváros értékeit

Érdekes kezdeményezést indított útjára az Élménylelő Ifjúsági Egyesület: szegénységben élők segítségével mutatná be az egykor szebb napokat is megélt, de amúgy számos értéket rejtő Gyárvárost. E mellett a városrész történetéhez gyűjtik a helyiek történeteit.

Ahogy azt a neve is sejteti, Gyárváros egykor Pécs ipari negyede volt. A 19. századtól kezdve működött itt többek közt tégla-, illetve brikettgyár, gőzmalom, valamint szénmosó és kokszmű is. Az ipar napjainkra gyakorlatilag teljesen megszűnt a város ezen részén, már csak az épített örökségben, illetve az emlékekben él tovább.

A városrész ipari múltját szeretné felidézni egy pécsi civil szervezet, a helyiekkel együttműködésben.

Kilenc program nyert a pályázaton

A Gyárvárosi séták projekt a Pécsi Közösségi Alapítvány Szomszédság Ereje 2017. elnevezésű pályázatán nyert támogatást. Az alapítványnak köszönhetően városunkban kilenc, a helyi értékek bemutatását, közösségek építését célul tűző kezdeményezés indulhat útjára. A nyertes programokról egy kuratórium döntött, az anyagi forrást magánadományokból biztosították.

- Interaktív túrák során Gyárváros múltját és jelenét, az elmúlt húsz évben végbement változásokat szeretnénk bemutatni. Különlegesnek számít ez a városnézés, hiszen nem a megszokott belvárosi látványosságokat mutatja be. Idegenvezetőként mélyszegénységben élő, cigány nők kísérik majd végig az érdeklődőket - ismertette Tasnádi Zsófia, az Élménylelő Ifjúsági Egyesület vezetője. Hozzátette: eddig elsősorban egyetemistákból álló csoportokat vezetnek, de természetesen bárkit örömmel kalauzolnak.

Elmondta, céljuk továbbá, hogy a „Gyárvárosi séták" program keretében bemutassák a cigány kultúrát, illetve az együttélés pozitív példáit.

Jelenleg két idegenvezető erősíti a csapatot, a civilek azonban szeretnék, ha bővülne a létszám. A jelentkezők természetesen felkészítésen vesznek majd részt, mielőtt csoportokat bíznak rájuk.

Persze -fogalmazott az egyesületi elnök -, az sem baj, ha valaki nem idegenvezetőként csatlakozik hozzájuk, hiszen elhatározták, hogy összegyűjtik a gyárvárosiak történeteit. Így tehát akár egy-egy történet felidézésével is hozzá lehet járulni ahhoz, hogy a városrész múltja ne vesszen a feledés homályába.

A programnak egyelőre nem működik honlapja, az információk hamarosan ezen a címen lesznek elérhetőek.


Képünk illusztráció, amely a gyárvárosi templomnál készült. 

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva (archív)