Megverte, kirabolta, bezárta élettársát egy pécsi férfi

2020. január 24. péntek 09:09

Megverte, kirabolta, bezárta élettársát egy pécsi férfi

Pécsi Járásbíróság csütörtökön egy hónapra elrendelte egy férfi letartóztatását rablás bűntettének, súlyos testi sértés bűntettének és személyi szabadság megsértése bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

 

A bíróság közlése szerint egy férfi pécsi házának felső részét bérli a sértett nő, aki 2016. október 23-ig élettársi kapcsolatban élt a gyanúsított férfivel. Az asszony 2020. január közepén átmeneti jelleggel befogadta lakrészébe a terheltet.

Január 20-án 17.00 óra körüli időpontban a fenti lakrészben a gyanúsított pénzt kért a nőtől, majd mivel nemleges választ kapott, ráugrott az ágyon fekvő sértettre, és pénz átadása érdekében ököllel bántalmazta. Ezt követően 10 000 forintot kivett az asszony - közvetlenül az ágy mellett lévő éjjeli szekrényen található - pénztárcájából, és távozott a házból.

Távozáskor a ház bejárati ajtaját kívülről bezárta, és a lakás kulcsát magával vitte. Így a pórul járt hölgy a házból - mivel annak alsó részén lévő ablakok ráccsal vannak ellátva - távozni nem tudott, oda akarata ellenére, hozzávetőlegesen egy óra időtartamra, a tulajdonos hazaérkezéséig be volt zárva.
Hirdetés

A gyanúsított január 21-én a hajnali órákban a fenti pécsi házban szóváltást követően tettleg bántalmazta a főbérlőt oly módon, hogy egy baseballütővel több ízben megütötte a hátát, mellkasát és kezét, majd bevonszolta a ház nappalijába, az ágy elé ültette, és ekkor több ízben ököllel megütötte a fejét.

A sértett a bántalmazás következtében feltehetőleg 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szerzett. A szemtájék, az arccsont, a száj, a szájüreg, a bal kéz és a mellkas zúzott sérüléseit szenvedte el, és fennáll nála a bordatörés gyanúja.

A vádlott többszörösen büntetett előéletű, a fenti cselekményeket különös visszaesőként és egy korábbi büntetéséből történt feltételes szabadságra bocsátás hatálya alatt követte el.

A fenti körülményekre, a gyanúsított terhére rótt bűncselekmények súlyos törvényi fenyegetettségére, valamint arra figyelemmel, hogy a terhelt nem tartózkodik a bejelentett lakcímén, a bíróság szerint megalapozottan lehet attól tartani, hogy szabadlábon hagyása esetén megszökne vagy elrejtőzne.

Figyelemmel arra, hogy a sértettekkel egy házban lakik, megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a sértettek megfélemlítésével a bizonyítást veszélyeztetné.

A vádlott a terhére rótt, szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekményeket gyanúsítotti kihallgatását követően követte el, és ezek miatt gyanúsítottként hallgatták ki, továbbá az előéletére, a vele szemben folyamatban lévő eljárásokra figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követne el.

A fenti indokok alapján a bíróság szükségesnek és indokoltnak találta a gyanúsított letartóztatásának elrendelését.

A gyanúsított fellebbezett a végzés ellen szabadlábra helyezés végett, az ügyész tudomásul vette a bíróság döntését, a védő nem volt jelen az ülésen, így a bíróság határozata nem végleges.

 

Forrás: Pécsi Törvényszék