Megbénul a pécsi belváros szombaton az LMBTQ-felvonulás miatti lezárásoktól

2021. szeptember 17. péntek 15:17

Megbénul a pécsi belváros szombaton az LMBTQ-felvonulás miatti lezárásoktól

A történelmi belváros szinte teljes egészét órákra lezárják, megállni, parkolni sem lehet majd szombaton az LMBTQ-felvonulás miatt. A vendéglők, az üzletek nyitva lehetnek ugyan, de kérdés, hogy minek, megközelíteni ugyanis nem lehet őket, vagy csak igen nehézkesen. Megállni és várakozni sem lehet a megszokott helyeken.

 

 

 

Gyakorlatilag Pécs teljes belvárosa érintett lesz szombaton az LMBTQ-felvonulás miatti lezárásokban.

A pécsi rendőrkapitányság közleményéből kiderül, a lezárt területekre déltől az ottani bejelentett lakcímmel rendelkezők, vagy ott dolgozókon kívül azok léphetnek be, akik erre alapos indokot tudnak adni.

Az  üzletek és vendéglátóhelyek ugyan kinyithatnak, de nagy forgalomra nem számíthatnak, hiszen lényegében megközelíthetetlenek lesznek.

Íme, a rendőrség közleménye:

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság értesíti a járművezetőket, hogy az alábbi forgalmirend-változás lép életbe Pécsett.

Teljes szélességében lezárják!

2021. szeptember 18-án 12 órától 17 óráig a Pécs,

Kossuth téri mélygarázst,
Fürdő utca,
Hal tér,
Tímár utca

térképen jelölt szakaszát.

 

Teljes szélességében lezárják!

2021. szeptember 18-án 12 órától 18 óráig a Pécs,

Klimó György utca,
Barbakán tér,
Sánc utca,
Irgalmasok utcája,
Bercsényi utca,
Munkácsy Mihály utca,
Gábor utca,
Perczel Miklós utca,
Lyceum utca,
Király utca,
Kazinczy utca,
Nagy Flórián utca,
Szent Mór utca,
Hunyadi János utca,
Mária utca,
Megye utca,
Széchenyi tér,
Ciszterci köz,
Vörösmarty utca,
Szepesy Ignác utca

térképen jelölt szakaszát.

 

Teljes szélességében lezárják!

2021. szeptember 18-án 12 órától 21 óráig a Pécs,

Janus Pannonius utca,
Szent István tér,
Esze Tamás utca,
Káptalan utca

térképen jelölt szakaszát.

Az fenti területeken 2021. szeptember 18-án 12 órától a rendezvény befejezéséig a rendőrség korlátozza a személy- és járműforgalmat. A 12 órától lezárt területet az ott tartózkodók bármikor elhagyhatják, azonban oda a lezárást követően - a lezárt területre bejelentett lakcímmel rendelkező lakosok és a lezárt területen belül dolgozók kivételével, illetve alapos indok nélkül - senki nem léphet be.

Tájékoztatás a lakosság részére:

A korlátozás érinti a lezárt területen lévő üzletekbe, vendéglátó- és szolgáltatóhelyekre, zárt parkolókba, valamint intézményekbe történő bejutást, érinti továbbá a vendéglátóhelyekről történő étel és ital házhozszállítást, valamint a szolgáltató- és vendéglátóhelyek áru ki- és berakodását.

Tájékoztató üzemeltetők részére:

A korlátozás nem érinti a lezárt területen lévő üzletek, zárt parkolók, vendéglátó- és szolgáltatóhelyek nyitvatartását, azonban a korlátozás érinti az üzletekbe, parkolókba, vendéglátó- és szolgáltatóhelyekre történő bejutást, valamint az ott nyújtott szolgáltatás igénybevételét. A korlátozás érinti továbbá a vendéglátóhelyekről történő étel és ital házhozszállítását, az üzletek, vendéglátó- és szolgáltatóhelyek területéről vagy területére történő áruszállítást. A lezárt területen működő étel és ital házhozszállítással foglalkozó vendéglátóegységekhez érkező futárok kizárólag gyalogosan közelíthetik meg az érintett vendéglátóhelyet, a járművekkel a lezárt területen kívül parkolhatnak.

 

Megállni és várakozni tilos!

2021. szeptember 18-án 6 órától a 21 óráig a Pécs,

Fürdő utca,
Tímár utca,
Irgalmasok utca,
Goldmark Károly utca,
Munkácsy Mihály utca,
Bercsényi utca,
Kisfaludy Sándor utca,
Gábor utca,
Perczel Miklós utca,
Lyceum utca,
Király utca,
Kazinczy utca,
Nagy Flórián utca,
Szent Mór utca,
Boltív köz,
Városház köz,
Ciszterci köz,
Megye utca,
Mária utca,
Hunyadi János utca,
Szepesy Ignác utca,
Vörösmarty utca,
Janus Pannonius utca,
Szent István tér,
Esze Tamás utca,
Apáca utca,
Káptalan utca,
Klimó György utca,
Barbakán tér,
Báthory utca,
Forbát Alfréd utca

térképen jelölt szakaszán.

Az érintett - fent meghatározott - területeken 2021. szeptember 18-án 6 órától a rendezvény befejezéséig járművel történő megállási- és várakozási tilalom lép érvénybe. A rendőrség a területen maradt gépjárműveket a tilalom kezdete után áthelyezteti. Az áthelyezett járművekkel kapcsolatban a rendezvény napján a +36301190177 mobiltelefonszámon kérhető tájékoztatás és bővebb felvilágosítás.

A rendőrség a megállási- és várakozási tilalmat, valamint a területzárásokat a rendezvény alakulásának függvényében, a lehető leggyorsabban, szakaszonként folyamatosan feloldja.

 

További forgalmirend-változások Pécsett!

2021. szeptember 18-án 12 órától a szükséges ideig, de előreláthatólag 17 óráig:

a Hal térnél mindkét irányból behajtani tilos jelzőtáblát helyeznek ki,

a Toldi Miklós utca és a Munkácsy Mihály utca kereszteződésénél a Toldi Miklós utcában kötelező haladási irány jobbra jelzőtáblát helyeznek ki, míg a Munkácsy Mihály utcában a behajtani tilos jelzőtábla helyett egyirányú út jelzőtáblát helyeznek ki a Lyceum utca irányába,

a Lyceum utca 15. szám előtt (a Felsőmalom utca felől érkező forgalom számára) az „egyenesen és balra kötelező haladási irány" tábla helyett „kötelező haladási irány balra" jelzőtáblát helyeznek ki,

a Munkácsy Mihály utca 43. számnál „Behajtani tilos!" jelzőtáblát helyeznek ki,

a Munkácsy Mihály utca és a Tímár utca kereszteződésben (Tímár utca 30/A szám előtt) „kötelező haladási irány jobbra" jelzőtáblát helyeznek ki."

 


A program szerint egyébként a résztvevők három órától gyülekeznek majd a Kossuth téren, majd egy órával később indul a LMBTQ-menet a Fürdő, a Munkácsy, a Perczel és a Lyceum utcákon át a Király utca irányába.

Azon a Széchenyi térig haladnak végig, majd a Janus utca következik, a végállomás pedig a Szent István tér lesz. 

Azaz a menet a teljes történelmi belvároson halad majd keresztül. 

A Szent István téren beszédek hangzanak el, majd/és "piknikeznek" a résztvevők este nyolcig. 

Este kilenctől "Freedom Partyt" tartanak az egyik belvárosi vendéglátóhelyen.

A hírek szerint ellentüntetők megjelenése is várható az eseményen, így szinte bizonyos, hogy sok rendőr fogja biztosítani a rendet, s feltehetően kordonokat is felállítanak az LMBTQ-felvonulás útvonalán. 

 

EQM