Májustól irányíthatja rendőrlámpa a forgalmat a hírhedt nagyárpádi kereszteződésnél

2024. február 09. péntek 11:34

Májustól irányíthatja rendőrlámpa a forgalmat a hírhedt nagyárpádi kereszteződésnél

A téli leállást követően hétfőn folytatódnak a rendőrlámpa kiépítésével kapcsolatos munkálatok Nagyárpádon, a Kanizsai Dorottya út, illetve a Kemény Zsigmond utca kereszteződésében. A csomópont átalakítása miatt a buszforgalmat is korlátozzák.

 

Ahogy arról lapunkban korábban beszámoltunk, aláírásgyűjtés  is zajlott annak érdekében, hogy a Kanizsai Dorottya út, illetve a Kemény Zsigmond utca találkozásánál rendőrlámpát alakítsanak ki. A kezdeményezéshez csatlakozók szerint a nagyárpádi csomópont rendkívül balesetveszélyes, az 57-es főútra csak nehezen lehet ráhajtani, emiatt gyakran történnek kisebb-nagyobb karambolok.

A településrészen átvezető 57-es főút kettévágja az 1955-ben Pécshez csatolt falut. Naponta több mint tízezer autó halad itt át, a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban Nagyárpádról sokszor percekig tart kikanyarodni a főútra.

 

A Magyar Közút akkori tájékoztatása szerint a jelzőlámpás irányítás megvalósításához forgalombiztonsági okokból az 57-es főúton balra kanyarodó sávok építésére van szükség.

Sebességkorlátozás, előzési tilalom

Korábban a Magyar Közút és a pécsi önkormányzat is számos forgalomtechnikai beavatkozást tett a balesetek megelőzése érdekében. Így az 57-es főúton többek közt sebességkorlátozást és előzési tilalmat vezettek be, továbbá sárgán villogó fényjelző készülék is kikerült a szakaszra. A városi kezelésbe tartozó Kemény Zsigmond utcai ágon - Pécs felé - 30 km/óra a megengedett legnagyobb sebesség, valamint kitiltották a tehergépjárműveket.


 

A Biokom közlése szerint a tervek alapján az 57-es út nagyárpádi csomópontjánál nagyjából fél méterrel lesz szélesebb a burkolat a mostaninál.

Ez már elég arra, hogy a jelenlegi kettő helyett három forgalmi sávot alakítsanak ki.

Mindkét irányból egy-egy balra kanyarodó sávot jelölnek ki. A csomópontban három zebrát festenek fel, a kereszteződés északi, déli és nyugati oldalán kelhetnek majd át biztonságban a gyalogosok.

Ez utóbbi gyalogátkelőhely újra összeköti a főút által kettévágott településrészt. beruházás során a forgalomirányító jelzőlámpák kiépítésével együtt a csomópont három ágán új lámpás gyalogátkelőhelyek is létesülnek.

Az 57-es úti főágakon a jelenlegi 1-1 forgalmi sáv mellett mindkét irányból önálló balra kanyarodó sávok létesülnek, továbbá a csomópont vízelvezetését is korszerűsítik és a burkolat is megújul.

A kivitelezés során az érintett közművek kiváltása is megtörténik, valamint a hiányzó szakaszokon járda és a járdakapcsolatok is megépülnek.

A kivitelezés első szakaszában megtörtént a csomópont keleti, északi és nyugati ágán a burkolat szélesítése. A következő időszakban a déli oldalon folytatódik a burkolatépítés. Ezt követően járdaépítés és a jelzőlámpák telepítése következik.

A beruházás zárásaként a csomópont mind a négy ága, új kopóréteg beépítésével összesen 300 méter hosszon megújul.

Tehát 2024. február 12-én, hétfőn 12 órától a Kemény Zsigmond utca a Kanizsai Dorottya utcától északi irányba egyirányú forgalmú lesz a Kemény Zsigmond utca 50. számig. A zsákutca előjelzésére az 58-as úton és a Faiskola utcában sárga hátterű előjelző táblák figyelmeztetik majd a közlekedőket.

A forgalmi-rend megváltozása érinti a Nagyárpádra közlekedő autóbuszokat is:

A beruházás hátralévő időtartama alatt a 42-es és a 42Y járatok Nagyárpádról a Főpályaudvar irányába változatlan útvonalon közlekednek, valamennyi megállót érintve.

A Főpályaudvarról Nagyárpád irányába közlekedő járatok munkanapokon 8 órától 17 óráig a Siklósi út-Kanizsai Dorottya utca útvonalon közlekednek, érintve a terelőúton levő megállókat.

A terelés ideje alatt a Nagyárpád felé közlekedő járatok az Interspar, Temető keleti kapu, Csárda és Községhatár megállókat nem érintik.

Szabad és munkaszüneti napokon, illetve munkanapokon 8 óra előtt és 17 óra után a járatok az eredeti menetrend szerinti útvonalon közlekednek Nagyárpád irányába.

A munkavégzésre és forgalomkorlátozásra munkanapokon 8 és 17 óra között kell számítani, ekkor sávlezárás mellett jelzőlámpa szabályozza a közlekedést. Az 57-es úton a napi munkavégzés után mindkét sáv járhatóvá válik.

A munkálatok várhatóan 2024. májusában fejeződnek be.

 

 

 

 

 

 

 

 

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva (archív)