Így fejlődött Pécs: százmilliárdok beruházásokra, több mint tízezer új munkahely

2018. március 11. vasárnap 09:40

Így fejlődött Pécs: százmilliárdok beruházásokra, több mint tízezer új munkahely

Összeállításunkban számba vettük, milyen fejlesztések, gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő beruházások zajlottak Pécsen az elmúlt nyolc évben - több mint 171 milliárd forint értékben.

Kezdjük mindjárt a talán legfontosabbal, a helyi gazdaság fejlesztésére és a munkahelyek számának növelésére tett intézkedésekkel.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint Pécsen folyamatosan csökkent a munkanélküliségi ráta, köszönhetően annak, hogy újabb és újabb munkahelyek jöttek létre. 2012 és 2016 között csaknem 10 ezer új munkahely létesült városunkban (2012-ben 1593, 2013-ban 1641, 2014-ben 2009, míg 2016-ban 1342).

Mindezeken túl a közfoglalkoztatásban 30 ezer állást biztosítottak rászoruló családok számára.

Számos nagy, nemzetközi cég települt Pécsre a már meglévők mellé. Bővített a BAT (plusz 500 fő), a Hauni (250 és 350), az IT Service (300), a Viesmann (50), a HONSA (50) ás az Amalgame Europe Kft. (60). Új vállaltként érkezett a Harman International (420), a Hellmann (100), a Magnus Aircraft (150) és a FOSS (50-200).

A Modern Városok Program keretében a város további gazdaságélénkítő és foglalkoztatás-növelő folyamatok megkezdésére kapott lehetőséget: Pécs bekapcsolódhat a nemzetközi úthálózatba az M6-os és M60-as utak országhatárig való meghosszabbításával, forrásokat kap a barnamezős területek rehabilitációjára a helyi kkv-k erősítése érdekében, valamint ipari területeket alakítanak ki és iparcsarnokok is épülnek.

A lényeg: 2010 óta több mint 171 milliárd forint támogatást és pályázati forrást kapott Pécs és az itt tevékenykedő cégek, vállalkozások.

Gyakorlatilag minden területen történtek fejlesztések, a teljesség igénye nélkül sorolunk fel néhányat. A közlekedést illetően új kerékpárutakat építenek, kialakítják a kelet-nyugati közlekedési tengelyt (buszsávokkal), 175 új busz szállítja az utasokat, megtervezték az e-közbringa rendszerét, felújítják a Mecsekoldal fő közlekedési tengelyét.

Fontosak a helyi termelők is

A helyi kereskedők számára jó hír, hogy megújult a vásártér és új, modern vásárcsarnok épül. Fejlesztik a városrészi piacokat és környezetüket, sőt, félmilliárd forint jut a Hajnóczy piac és környezete bővítésére.
 

Az egészségügyi fejlesztések között valósult meg a 400 ágyas klinika rekonstrukciója, megújult a Lánc utcai- és megépült a kertvárosi rendelő, csakúgy, mint a Regionális Vérellátó Központ, és több tucat háziorvosi rendelő is korszerűbb körülmények között várja a betegeket.

Az oktatás területén is szemmel látható a fejlődés: számos óvodát és iskolát korszerűsítettek, és a PTE is kapott 24 milliárd forintot a Modern Városok Program keretében, hogy nagyívű fejlesztéseket hajtson végre.

Élhetőbb a város

A zöld fejlesztéseknek köszönhetően Pécs a főváros után a legnagyobb zöldfelülettel rendelkező város az egy főre jutó zöld területet tekintve. Jelenleg több mint egy tucat projekt foglalkozik a pécsi zöld felületek növelésével és minőségének javításával. Azt sem feledhetjük, hogy a statisztikák szerint javuló tendenciát mutat a közbiztonság Pécsen.
 


A turizmus sem maradt ki: bővül a belvárosi világörökségi negyed, fejlesztik a város történelmi és vallási értékeit, új információs pont nyílt a Széchenyit téren. A szabadidős és kulturális tevékenységeket illetően épül a Nemzeti Kosárlabda Akadémia, elkészült a tüskésréti sportközpont, akvaparkot építenek, életet lehelnek a TV-torony környékébe, és számos múzeumi beruházás is megvalósult már, ahogyan a Horvát Színház is teljesen megújult.

Meg kell említeni a folyamatos rezsicsökkentés jótékony hatásait is, amelynek eredményeként egy átlagos pécsi háztartás 100 ezer forinttal fizetett rezsidíjat 2016-ban, mint négy évvel korábban. (1998 és 2009 között a szocialista városvezetés összesen 119 alkalommal emelte a közszolgáltatási költségeket.)
 

H. L. B.