Hurrá, hurka!

2008. február 03. vasárnap 20:49

Hurrá, hurka!
Idősebbek talán még emlékezhetnek a néhány évtizeddel korábbi televíziós reklámra: „Ez a Jóska, ez a Gyurka, ez meg itt a véres hurka" - szólt a vegyes kórus. Na igen, a hurka, amit nem mindenki szeret. Nyilván, a kolbászban, oldalasban, netán a szűzpecsenyében a disznók nemesebb részeit lehet felismerni, de ha a hurkát, legyen az véres, májas, húsos, kukoricás, szakértő kezek készítik, akkor csodálatos ízeket élvezhetnek a fogyasztók. Az idén a kolbász és hurkatöltő csapatunkat Fertői Miklós, Prischetzky Ferenc, Csányi László, Hohmann Géza és a háziak, a Teszlák család alkották.

Ahogyan idén készítettük:

Majorannás véreshurka

A húsokat (fej, toka, tüdő, bőr, maradék belsőség, stb.) puhára főzzük, kicsontozzuk, ledaráljuk. A gerslit szintén puhára főzzük. A hagymát zsírban megsütjük. Összekeverjük a hármat, majd fűszerezzük sóval, borssal majorannával. Egy hirtelen ötlettől vezérelve (főzőtárs receptje) egy kevés tejjel lazítottuk. Annyi vért adunk hozzá, hogy tölthető legyen. Betöltjük a bélbe, megszurkáljuk, és 20 percig abáljuk. Figyelni kell, hogy az abalé ne forrjon, 80 - 90 fokos legyen.


NÉZZE MEG KÉPGALÉRIÁNKAT, KLIKK IDE!

Egy másik recept, ami jónak tűnik, de még nem próbáltuk:

Zsemlés véreshurka

Hozzávalók: dagadó vagy tarja, toka, vér, 7 - 8 zsemle, só, zsír, hagyma, bors, szekfűbors, majoránna, pirospaprika.

A tokaszalonnát és a húst sós vízben nem egészen puhára főzzük, leszűrjük, majd a húst ledaráljuk, a kihűlt szalonnát apró kockára vágjuk. Zsíron sárgára pirítjuk az apró kockára vágott hagymát. Az ugyancsak apró kockára vágott zsemlét sütőben kissé megpirítjuk, hozzáadjuk a darált húsmasszát, a fűszereket, a vért, a zsírban megpirított hagymát. A masszát jól összekeverjük, majd betöltjük a hurkabélbe. Elkötés után 90 fokos vízben 25 percig főzzük, majd kivéve lehűtjük. Kizsírozott tepsiben megsütjük.

Egy ötlet a hurkasütéshez:

Máshogy sütött hurka:

Ez a módszer nem annyira a frissen készített, hanem otthon a spájzban, vagy a hűtőben található hurkákra vonatkozik. Néhány fej hagymát felkarikázunk, és kevés zsírban megfonnyasztunk. A hurkát nagyobb karikákra vágjuk, lehúzzuk a bőrét, és a hagymához adjuk. Így garantáltan nem fog „kidurranni". Kb. 10 percig együtt sütjük. Ízlés szerint „figyelmeztetésként", mivel nyilván eleve van benne, kis majorannát, borsot adhatunk hozzá. Puha kenyérrel fogyasztjuk. Nagyon gyorsan elkészíthető étel, „ronda de finom".


Tavaly májas hurkát készítettünk:

Májas hurka:

Hozzávalók: tüdő, toka, máj, hagyma, gersli (lehet rizs, vagy hajdina), zsír, só, őrölt feketebors, paprika, majoranna, kevés szegfűbors.

A húsféléket gyengén sózott vízben puhára főzzük, lehűtjük, csontozzuk, ledaráljuk. A gerslit félpuhára főzzük, lehűtjük. Az apróra vágott hagymát zsíron aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a húsfélékhez és a gerslihez, sózzuk, fűszerezzük. Ha túl sűrű, lazítjuk kevés abalével. Lazán betöltjük vastag hurkabélbe. Az abalében 40 percig abáljuk. Kiszedve hideg vízbe tesszük egy rövid ideig.

A hurkákhoz rengeteg köretféleséget lehet kipróbálni, de erről talán legközelebb írunk.

Gastro Artist Pécsi Férfi Főzőegylet