Hol csobbanhatunk Baranyában? Ezeket a természetes fürdőhelyeket ajánlja a kormányhivatal

2024. július 08. hétfő 16:10

Hol csobbanhatunk Baranyában? Ezeket a természetes fürdőhelyeket ajánlja a kormányhivatal

A nyári szezonban az Orfűi Kistó Strandon, valamint a Pécsi-tó és az Abaligeti-tó strandján is biztonságos körülmények, illetve megfelelő minőségű víz várja a kikapcsolódásra vágyókat. A hatósági vizsgálatok alapján e három baranyai tó közül kettő továbbra is kiváló, egy pedig tűrhető minősítéssel szerepel az országos fürdővízminőségi térképen.

 

 

A természetes fürdővizek vízminőségét a kormányhivatal a fürdési szezon előtt és a szezon ideje alatt is folyamatosan figyelemmel kíséri. A kijelölt hazai természetes fürdőhelyek osztályozása legegyszerűbben a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján közzétett országos fürdővízminőségi térképen követhető nyomon. A minősítés statisztikai módszerrel történik, amely nem csak a baktériumok számát, hanem az ingadozás mértékét is figyelembe veszi. Az adott strandnál feltüntetett minőségi kategória - kiváló, jó, tűrhető vagy kifogásolt - azt mutatja, hogy milyen valószínűséggel fordul elő szennyezés azon a fürdőhelyen.

A nyári szezon előtti hatósági ellenőrzés magában foglalja a víz laboratóriumi minőségi vizsgálatát, valamint a helyszíni szemlét, amelynek során a szakemberek meggyőződnek arról is, hogy van-e a strandon zuhanyozási lehetőség, megfelelő számú öltöző, elsősegélynyújtó felszerelés, biztosított-e az előírt úszómesteri felügyelet.

A Baranya Vármegyei Kormányhivatal közegészségügyi szakemberei felhívják a figyelmet arra is, hogy továbbra sem javasolt a megmártózás azokban a természetes vizekben, amelyeknek a vízminőségét rendszeresen nem ellenőrzik. Ezek közé tartozik a pécsváradi Dombay-tó, a Duna mohácsi szakasza, valamint a drávaszabolcsi kikötő is, ahol nem biztosítottak a közegészségügyi feltételek sem. Helyettük válasszuk inkább az ellenőrzött tavakat vagy a víziparkok, uszodák, strandok szintén rendszeresen vizsgált, biztonságos medencéit.

 


$articlePoll]

 

Forrás: Baranya Vármegyei Megyei Kormányhivatal