Hogyan tanítható az egészséges táplálkozás gyermekkorban?

2015. november 02. hétfő 16:00

Hogyan tanítható az egészséges táplálkozás gyermekkorban?

Az elhízás nem csak a felnőttek, de a gyermekek körében is igen gyakori. A családi minta és az egészségtelen táplálkozási szokások együttesen járulnak hozzá ahhoz, hogy a kicsik plusz kilókkal rendelkeznek. A NESTLÉ és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által végzett tavalyi kutatás rávilágít arra a tényre, miszerint minden negyedik magyar iskolás túlsúlyos.

A probléma messzebbre mutat a gyermekkori elhízásnál, ugyanis a rossz étkezési szokások gyakran felnőttkorban is megmaradnak, s ezzel együtt a felesleges kilók okozta egészségügyi kockázat is.

Változatos táplálkozással elkerülhető az elhízás!

Az igyteljesazelet.hu szakemberei is azt hangsúlyozzák, hogy a változatos, egészséges táplálkozás gyermekkorban különösen fontos, ugyanis a kicsik ekkor sajátítják el az étkezési szokásokat, valamint az alapanyagokhoz fűződő viszonyuk is ekkor alakul ki.

Fontos, hogy naponta többször kerüljön az asztalra zöldség és gyümölcs, a hagyományos pékáruk helyett pedig részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű változatokat. Ezek egyébként reggelire, vagy tízóraira elcsomagolva is remek választásnak bizonyulnak, így biztosíthatjuk, hogy napközben is értékes tápanyagokban gazdag falatokat egyenek a kicsik az iskolában. Érdemes legalább hetente egyszer halételt készíteni, ha pedig egyéb húsfélékről van szó, akkor a zsírszegény változatokat előnyben részesíteni.

A tejtermékek rendszeres fogyasztása legalább olyan fontos, mint az egészséges köretek megismertetése a gyerekekkel. Az egészségtudatosság jegyében érdemes a változatosságra ügyelni, a hagyományos köretek mellett olyan újszerű alapanyagokat is ismertessünk egy a kicsikkel, mint a bulgur, a köles, vagy a hajdina. Természetesen nem mehetünk el a folyadékbevitel mellett sem, hiszen a jó közérzethez és az egészség megőrzéséhez ez is nagymértékben hozzájárul.

Konyhai móka az egészség jegyében

Nem csak családi program apropóján érdemes a gyermekeket bevonni a konyhai tevékenységbe, hanem a tanulási, nevelési folyamat részeként is. Legtöbben közülük kedvelik a konyha varázslatos világát, ahol finom illatok terjednek, és izgalmas alapanyagok kerülnek felhasználásra. Szülőként célszerű mindezt az érdeklődést kihasználni, és közösen sütni-főzni.

Az elfoglaltság közben lehet mesélni az alapanyagok tulajdonságairól, szervezetre gyakorolt hatásáról, ezzel megalapozva a gyermek ismereteit az egészséges táplálkozás fontosságáról. A megfújt ételt bátran kóstoltathatjuk a kicsivel, aki így arról is információkat szerez, hogyan lehet egészségesen, mégis ízletesen elkészíteni az alapanyagokat.

Az egészségtudatosság jegyében ajánlott példát mutatni, és az étkezések során szülői részről is olyan ételeket fogyasztani, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a súlyfelesleg kialakulásának megelőzéséhez. A tapasztalatok azt mutatják, hogy azok a gyermekek, akik részt vesznek a konyhai teendőkben, ismerik az alapanyagokat és megfelelő szülői mintát követnek, nagyobb eséllyel alakítanak ki egészséges viszonyt a táplálkozáshoz, mint mások.

Ha a gyermekek aktív részesei az ételek elkészítésének, általában kevésbé válogatósak, hiszen ismerik, mi kerül a tányérra. Nem csak a táplálkozással kapcsolatos ismeretek bővítése indokolja tehát a közös főzést, hanem hosszú távú hatásként a kiegyensúlyozott étkezés, és ezzel együtt az elhízás megelőzése is. Az újdonságokkal szembeni nyitottság gyermekkorban is nagyon fontos, táplálkozás terén pedig odafigyeléssel és megfelelő családi példa mutatásával megteremthető ez.