Foglalkozási szövetkezés segítette Baranyában több mint kétezer álláskereső elhelyezkedését

2021. november 25. csütörtök 08:58

Foglalkozási szövetkezés segítette Baranyában több mint kétezer álláskereső elhelyezkedését

Több mint 2000 fő tartós munkanélküliséggel veszélyeztetett, 50 év feletti, 25 év alatti, valamint a közfoglalkoztatásból kilépő álláskeresőknek sikerült munkához jutnia az összesen 2,64 milliárd forintból megvalósuló „Foglalkoztatási Szövetkezés Baranya Felzárkózásáért 2020" elnevezésű európai uniós projekt segítségével. A program szakmai megvalósítását - konzorciumi partnerként - a Baranya Megyei Kormányhivatal végezte, amelynek vezetői egy sajtótájékoztatón számoltak be az elért eredményekről. 

 

Talán sosem voltak olyan fontosak a különböző, foglalkoztatást elősegítő munkaerőpiaci programok, mint az elmúlt egy évben, amikor a koronavírus-járvány okozta válság kihívás elé állította Magyarország gazdaságát is.

A kormányzati célkitűzéssel összhangban a Baranya Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási szakemberei az elmúlt időszakban különösen sokat dolgoztak az ország munkavállalóinak, munkahelyeinek megóvása érdekében. Többek között fontos segítséget jelentett a munkaerőpiacon bajba kerültek számára a TOP 5.1.1-15-BA1-2016-00001 „Foglalkoztatási Szövetkezés Baranya Felzárkózásáért 2020"néven futó európai uniós projekt is.

Az összesen 2,64 milliárd forintból megvalósult program olyan foglalkoztatás- és gazdaságfejlesztési kezdeményezések, megállapodások megvalósítását szolgálta, amelyek célja a térségi viszonyokat legjobban ismerő helyi gazdasági szereplők, önkormányzatok, vállalkozások, valamint civil szervezetek összefogásának támogatása, a gazdaság és a munkaerőpiac fellendítése.

A munkahely értéke

A rendszerváltás óta bőven eltelt annyi idő, hogy mindenki megtanulhatta, mit is ér egy munkahely. Az értelmes, hasznos tevékenység, amiért pénz jár. Az a világ már régen elmúlt, amikor valaki belépett egy céghez, majd onnan nyugdíjba is ment, évtizedek múltával. A munkaerőpiac szereplőinek rugalmasságára is hatalmas szükség van, ilyen esetekben. Új ismertek elsajátítása, korábban ismeretlen profilokban a jártasság megszerzése, ez a modern lét egyik kihívása. A jövőjén tépelődő, bizonytalanságban élő, potenciális, de passzív munkavállalónál rosszabb kevés akad, ebben a szegmensben. Lehet erről hosszasan írni, ám igazán csupán az érezheti át a dolog súlyát, aki élt már át hasonlót. Meg olyan emberek, akiknek sikerült a bajból kikecmeregniük.

A Baranya Megyei Kormányhivatal - mint konzorciumi partner - a projektfoglalkoztatási, szakmai hátterét adta az álláskeresők programba vonásával, a képzésük biztosításával, illetve az elsődleges munkaerőpiacra való visszavezetésével. A munkaerőpiaci mentorok személyre szabott szolgáltatások révén segítették az álláskeresők felkészítését és munkába helyezését.

Fontos, hogy a szolgáltatások, támogatások segítségével legnagyobb arányban a tartós munkanélküliséggel veszélyeztetett, az 50 év feletti és 25 év alatti, valamint a közfoglalkoztatásból kilépő álláskeresőknek sikerült munkához jutniuk. Örömteli, hogy a projekt indulásakor célul tűzött valamennyi indikátorszámot sikerült elérni, illetve valamennyit túl is szárnyalták a baranyai megvalósítók.

A programba bevontak száma az 1995 fős vállalás helyett végül 2195 fő lett, ráadásul közülük 1475 személyt sikerült minimum fél éves időtartamra álláshoz juttatni, másfélszer annyit, mint azt eredetileg gondolták.

Szép eredmény az is, hogy a programból való kilépést követő 180. napon 849 fő továbbra is foglalkoztatásban áll, azaz tartósan elhelyezkedett a támogatások, szolgáltatások segítségével.

A projekt céljainak elérését a Baranya Megyei Kormányhivatal 9 fő szakmai megvalósító és 7 fő mentor foglalkoztatásával segítette elő.

 

 

(X)