Ezeket a természetes fürdőhelyeket ajánlja a baranyai kormányhivatal

2023. június 30. péntek 16:10

Ezeket a természetes fürdőhelyeket ajánlja a baranyai kormányhivatal

Az elmúlt években az Orfűi Kistó Strandon, valamint a Pécsi-tó és az Abaligeti-tó szabadstrandján is biztonságos körülmények között lehetett fürdőzni Baranyában. Ezeknek a strandoknak a vízminőségét ezúttal is még a nyári szezon kezdete előtt - május végén - vizsgálta a kormányhivatal közegészségügyi hatósága. A három baranyai tó közül kettő kiváló, egy pedig tűrhető minősítést kapott a legutóbbi mintavételek eredményei alapján.

 

 

A hatósági ellenőrzés magában foglalja a víz laboratóriumi minőségi vizsgálatát, valamint a helyszíni szemlét, amelynek során a szakemberek meggyőződnek arról is, hogy van-e a strandon zuhanyozási lehetőség, megfelelő számú öltöző, elsősegélynyújtó felszerelés, biztosított-e az előírt úszómesteri felügyelet.

A fürdőzésre alkalmas természetes vizek minősítése megtekinthető a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján közzétett országos fürdővízminőségi térképen is. természetes fürdővizek vízminőségét a kormányhivatal a fürdési szezon előtt és a szezon ideje alatt is folyamatosan figyelemmel kíséri.

A kijelölt hazai természetes fürdőhelyek osztályozása legegyszerűbben a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján közzétett országos fürdővízminőségi térképen követhető nyomon. A minősítés statisztikai módszerrel történik, amely nem csak a baktériumok számát, hanem az ingadozás mértékét is figyelembe veszi. Az adott strandnál feltüntetett minőségi kategória - kiváló, jó, tűrhető vagy kifogásolt - azt mutatja, hogy milyen valószínűséggel fordul elő szennyezés azon a fürdőhelyen.

A nyári szezon előtti hatósági ellenőrzés magában foglalja a víz laboratóriumi minőségi vizsgálatát, valamint a helyszíni szemlét, amelynek során a szakemberek meggyőződnek arról is, hogy van-e a strandon zuhanyozási lehetőség, megfelelő számú öltöző, elsősegélynyújtó felszerelés, biztosított-e az előírt úszómesteri felügyelet.

A Baranya Vármegyei Kormányhivatal közegészségügyi szakemberei felhívják a figyelmet arra is, hogy továbbra sem javasolt a megmártózás azokban a természetes vizekben, amelyeknek a vízminőségét rendszeresen nem ellenőrzik. Ezek közé tartozik a pécsváradi Dombay-tó, a Duna mohácsi szakasza, valamint a drávaszabolcsi kikötő is, ahol nem biztosítottak a közegészségügyi feltételek sem. Helyettük válasszuk inkább az ellenőrzött tavakat vagy a víziparkok, uszodák szintén rendszeresen vizsgált, biztonságos medencéit.

$articlePoll]

 

Forrás: Baranya Megyei Kormányhivatal