Erőt, tisztességet! A haza és a ló szeretete köti össze a Pécsi Huszár Egyesület tagjait

2022. március 12. szombat 09:59

Erőt, tisztességet! A haza és a ló szeretete köti össze a Pécsi Huszár Egyesület tagjait

Két évtizede működik a Pécsi Huszár Egyesület. A hagyományőrző szervezet vezetője szerint a múltból lehet erőt meríteni, ezért fontos a tradíciók ápolása, illetve azok bemutatása. Igazi huszár persze nincsen ló nélkül, így természetesen a lovassport oktatása és közös túrák szervezése is része az egyesület életének.

 

Az 1848/49-es szabadságharc kapcsán általában a kokárda, Petőfi Sándor és a huszárok jutnak a legtöbb ember eszébe. Bizse Gábor és társai pedig sokat tesznek azért, hogy a hosszú ideig a magyar haderő jelentős részét képező könnyűlovasság hőstettei, az ezzel kapcsolatos hagyományok ne tűnjenek el a feledés homályában.

- A múltunkból meríthetünk erőt, a huszárok pedig világszerte ismert katonák, akikre méltán lehetünk büszkék. Az egyesület legfontosabb célja a magyar lovas tradíció felélesztése és ápolása. Szeretnénk összefogni a fiatalokat és a felnőtt korosztályt a hagyományok bemutatásával - mondta lapunknak korábban Bizse Gábor, aki 2019-ben vette át a szervezet vezetését, amelynek 2002 óta tagja.

Európa-szerte félt az ellenség a magyar huszároktól

A könnyűlovasság ezen formája a 15. században alakult ki, és viszonylag rövid idő elteltével már magyar fegyveresekként emlegették őket szerte Európában. A huszárok ereje a mozgékonyságukban rejlett, ennek köszönhetően egy csata során több alkalommal tudtak rátámadni az ellenségre, visszavonulni, majd adandó alkalommal ismét előretörni. Jellegzetes köszöntésük az „Erőt, tisztességet!" volt, a pécsi egyesület tagjai manapság is így üdvözlik egymást.

A jelen huszárai általában havonta gyűlnek össze, ekkor többek közt lovasedzést és előadásokat tartanak, időszakonként pedig túrákat és közös táborozást szerveznek. Az egyesület kutatómunkát is végez, a 18. század végén létrehozott, jelentős részben baranyaiakból álló Magyar Királyi 7. Huszár Ezred történetének feltárásában fontos szerepet vállaltak.

Az egyesület tagjai az 1848/49-es forradalom és szabadságharccal kapcsolatos megemlékezések állandó résztvevőjének számítanak. Ezeken túlmenően rendszeresen ott vannak az erdélyi Hargitán tartott hagyományőrző lovas túrán is.

A pécsiek természetesen a rendezvényeken korhű viseletben vesznek részt.

- Az egyenruhát egy kitűnő pécsi szabó készíti. A teljes viselet karddal, csákóval, karabéllyal és egyéb kellékekkel együtt nagyon drága, felér egy autó árával. Igyekszünk tehát ezeket pályázati pénzekből megvásárolni, ennek köszönhetően folyamatosan bővítjük a ruhatárunkat - tudtuk meg.

Az egyesületben elsősorban nem a külsőségekre adnak, így tehát az is csatlakozhat hozzájuk, akinek nincs egyenruhája, netán nem tud lovagolni. Bizse Gábor ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, a haza és a ló szeretete köti össze a társaságot.

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva (archív)