A polgári közösség tagjai is segítenek az idős és beteg embereknek Pécsett

2020. március 25. szerda 09:21

A polgári közösség tagjai is segítenek az idős és beteg embereknek Pécsett

Már huszonhatan vállalták a Pécsi Polgári Közösségből, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben segítséget nyújtanak a városban élő idős vagy beteg embereknek. A rászorulók közül a legtöbben a bevásárlást, a receptek kiváltását és a postai ügyintézést nem tudják megoldani, de az egyik magányos bácsi mindössze annyit kért, telefonon beszéljenek vele.


Az új koronavírus a legnagyobb veszélyt az idős, legyengült immunrendszerű emberekre jelenti, így nekik - a saját érdekükben - erősen ajánlott az otthonmaradás. Sajnos azonban sokan vannak Pécsett is, akiknek gyakorlatilag nincs olyan ismerőse vagy családtagja, aki folyamatosan segíteni tudna. Nagy szerepe van tehát az olyan civil kezdeményezéseknek, mint amilyet a Pécsi Polgári Közösség indított el.

Az egyik szervező lapunk érdeklődésére elmondta, a csoportból már huszonhatan jelezték, hogy számíthatnak rájuk a rászorulók.

- Elsősorban idős vagy beteg embereknek segítünk a bolti bevásárlásban, a receptek kiváltásában vagy a postai ügyintézésben, de van néhány egyedi kérés is, mint például a kötelező orvosi kezelésre való szállítás. Előfordult például egy olyan eset, amikor semmi mást nem szeretett volna egy idős ember, csak egy kis telefonos beszélgetést, hogy az egyedüllétben valakivel megoszthassa a gondolatait. Az is sokat jelenthet, ha meghallgatjuk őket - fogalmazott.

Érték alapon szerveződnek

A Pécsi Polgári Közösség egy 2019 novembere óta online szerveződő csoport, amely érték alapon jött létre és működik most is. Az alulról jövő kezdeményezésnek jelenleg csaknem 800 tagja van. Polgári értékrendet valló, a világról nagyrészt egyformán gondolkodó pécsi emberek alkotják, akik a közéleti ügyeket és a társadalmi történéseket vitatják meg egymással. Emellett programokat és rendezvényeket szerveznek, de ha kell, segítenek is a pécsi embereknek.

A segítők úgy látják, hogy többen lesznek olyanok, akiket rendszeresen fel kell majd keresni, főleg ha a vírus okozta veszélyhelyzet hónapokig elhúzódik. Jelentkezni a [email protected] e-mail címen lehet névvel, elérhetőséggel. Az önkéntesek egyébként az önkormányzat programjához is felajánlják a segítségüket.

- Mindenkivel felvesszük a kapcsolatot, aki megkeres minket, és egyeztetjük, hogy mire van szüksége. A rászorulót a lakhelyéhez legközelebb lévő önkéntesünkkel igyekszünk összekapcsolni telefonon. Ezután ők egymással beszélik meg, mikor és milyen módon történjen a konkrét segítségnyújtás - vázolta a folyamatot a szervező.

Kérdésünkre elmondta, eddig csak pozitív, köszönetet kifejező visszajelzések érkeztek hozzájuk.


Képünk illusztráció. 

Palotás Péter - Fotó: pixabay.com