A Mecseken medvehagymát gyűjtők túlnyomó többsége betartja a szabályokat

2024. február 26. hétfő 10:08

A Mecseken medvehagymát gyűjtők túlnyomó többsége betartja a szabályokat

Itt a medvehagyma szezonja, a számos jótékony hatásáról ismert növényt nagyon sokan gyűjtik a Mecseken. Az előírások szerint a hegység bizonyos részein csak engedéllyel, de máshol is csak korlátozott mennyiségben szedhető a természet ajándéka. A szabályok betartását rendszeresen ellenőrzik, a tapasztalatok szerencsére összességében pozitívak.


Amióta kibújtak az első medvehagymák a Mecsek lankáin, azóta kisebb-nagyobb csoportokban lényegében folyamatosan zajlik a gyűjtés. Népszerűsége miatt a szedésre vonatkozóan korlátozásokat kellett bevezetni, ellenkező esetben ugyanis a növény akár éveken belül el is tűnhetne a hegység jelentős részéről.

A medvehagyma gyűjtése védett természeti területen az illetékes kormányhivatal engedélyéhez kötött.

Ezért érdemes medvehagymát enni

A medvehagyma nemcsak íze miatt vált közkedveltté, hanem jótékony hatásainak köszönhetően is. A növény magas C-vitamin tartalommal bír, fogyasztása csökkenti a vérnyomást és a szervezet úgynevezett vérzsír szintjét. E mellett segíthet a felső légúti megbetegedések megelőzésében és kezelésében, valamint javítja az emésztést és a végtagok keringését.



A legtöbben talán az úgynevezett „két kilogrammos szabályt" ismerik a gyűjtéssel kapcsolatban, ám ez kizárólag a nem védett állami földekre vonatkozik. Mint megtudtuk, a magán- vagy önkormányzati tulajdonban lévő részeken a tulajdonos hozzájárulását kell beszerezni, e nélkül még a személyenkénti két kilogrammos mennyiséget sem lehet leszedni.

Az előírások betartását a Mecseken elsősorban a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának tagjai ellenőrzik, de eseti jelleggel az engedélyeket kiadó természetvédelmi hatóság munkatársai szintén végeznek ilyen tevékenységet. Emellett a vagyonkezelők, azaz a Mecsekerdő Zrt. és a BIOKOM Nonprofit Kft. képviselői is tartanak bejárásokat.

 

A kis mennyiséget gyűjtőknek elsősorban tájékoztatást nyújtanak arról, hogy védett természeti területen engedély beszerzése szükséges. 

A tapasztalatok összességében pozitívak: kereskedelmi célú, nem engedélyezett területen való gyűjtés utoljára három évvel ezelőtt történt, amely szabálysértési feljelentést vont maga után.

Palotás Péter - Fotó: MTI/Varga György