A jövő év elején újabb nyolc, tisztán elektromos busz állhat forgalomba Pécsett

2021. július 30. péntek 15:46

A jövő év elején újabb nyolc, tisztán elektromos busz állhat forgalomba Pécsett

Várhatóan a jövő év elején újabb nyolc, tisztán elektromos meghajtású busz áll munkába Pécsen, a Zöld busz program csaknem 1,2 milliárd forintos pályázatának köszönhetően - tájékoztatta a baranyai megyeszékhely önkormányzata az MTI-t. 

 

 

 

A közleményben Ruzsa Csabát, a város külsős alpolgármesterét idézve azt írták, hogy a beszerzés után a pécsi közösségi közlekedésben naponta részt vevő buszok mintegy húsz százaléka tisztán elektromos meghajtású lesz, ami "jelentősen éreztetni fogja a hatását a pécsi levegő minőségében is".

A baranyai megyeszékhelyen tavaly nyáron állt szolgálatba az első tíz e-busz. A 64 utas befogadására alkalmas járműveket egy 1,7 milliárd forintos - a buszok töltésére, kiszolgálására alkalmas garázs építését is magában foglaló - európai uniós pályázati támogatásból vásárolták meg.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára az első tíz pécsi e-busz tavaly júliusi átadásán azt mondta: 2022-től kizárólag elektromos buszok helyezhetők üzembe a 25 ezernél több lakosú magyarországi településeken, erre 36 milliárd forint jut a következő tíz évben.

Hozzátette: a fejlesztésekkel elérhető, hogy a buszok fele környezetbarát legyen.

Képünk archív felvétel.

MTI