A jósláshoz képzettség nem, csak fantázia kell, a végeredmény meg kétséges

2017. január 09. hétfő 09:08

A jósláshoz képzettség nem, csak fantázia kell, a végeredmény meg kétséges

„Nehéz jóslatokba bocsátkozni, különösen a jövőt illetően" - szól a banális mondás. Egyesek azonban nem úgy vélik, ezért Pécsett is szaporodnak a jósdák, ámde ez sem biztos, mivel hivatalos kimutatás nincsen.  

Végtelenségig lehetne sorolni azokat a hivatásokat, ahol szigorú rendszerben működnek a dolgok. A sofőrökre a KRESZ, a vendéglátósokra a HACCP vonatkozik. Az iparban a balesetvédelmi szabályok mérvadóak, a könyvtárakban meg a betűrend.

De azért akad legalább egy kivétel ebben a sorban. Mégpedig az előttünk álló korszak elmesélése, a javasság. Ami - igény szerint - esetleg átcsaphat holtidézésbe is.

Ennek kapcsán talán joggal merülhet fel a kérdés, ki léphet be az iparágba szereplőként. Figyelem! Mindenki. 

- Az ilyen jellegű tevékenység szolgáltatásnak minősül - adott felvilágosítást dr. Horváth Endre, a Pécsi Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztályának vezetője. - De mivel nem társul hozzá sem kereskedelmi, sem ipari jelleg, ezért a vonatkozó jogszabályok szerint a települési önkormányzatok jegyzőinek nem kell nyilvántartást vezetniük róluk. Így a nagyságrendről, illetve annak változásáról sem létezik információ.

- De legalább valamilyen alkalmassági, pontosabban alkalmatlansági teszt létezik?

- A feladat végzése külön feltételekhez nem kötött, legalábbis az Országos Képzési Jegyzék ilyen tanulmányokat nem tartalmaz, vagyis eszerint végzettség nélkül folytatható.

- Ezek alapján bárki bármit mondhat, különösebb következmények nélkül?

Régebben féltek tőle

Az elmúlt évszázad hatvanas éveiben nagy port vert fel bizonyos Jolánka, a Borsod-Abaúj- Zemplén megyei, pontosabban putnoki halottlátó. Akitől azért a pártemberek is féltek, ezért békében hagyták. Bár, mivel pénzt fogadott el a segítségért, néha keresték rajta fogást. Ám, lévén, hogy különös erővel bírt, a túlvilággal is kapcsolatba tudott lépni, hát annyira nem zaklatták. Az utóbbi időben ellenben a dolog teljesen legálissá vált, a Magyar Boszorkány Egyháznál tízezernél is több bejegyzett tag van, országosan.

- A fenti körülmények nem jelentik azt, hogy a tevékenység mindenfajta hatósági felügyelet nélkül maradna, hiszen a fogyasztóvédelmi hatóság (megyei kormányhivatalok járási hivatalai) eljárhat a fogyasztók sérelmére megvalósított magtartások okán. Pécsett fogyasztói panasz esetén célszerű megkeresni a Baranya Megyei Kormányhivatal Pécsi Járási Hivatalát (7621 Pécs, Kossuth tér 1-3.) a felmerült probléma alapos kivizsgálása érdekében.

Jóslások kapcsán egyébként nem jellemző a reklamáció. Ennek több racionális oka van. Egyrészt az ilyen szeánsz jellemzően diszkréten, két fő jelenlétében zajlik, tanúk nélkül. Az egyik a kliens, aki fizet, a másik, aki pénzért regél. De mivel hangfelvétel nem készül, az állítások bekövetkezése meg bizonyíthatatlan, hát nincs mit számon kérni. A hallottakat meg mindenki igyekszik magában tartani, mert nem szeretne egy bejelentéssel pellengérre kerülni.

Legfeljebb a számlaadás elmulasztása lehet ok a szemöldökráncolásra. Az meg nem szakmai, hanem adózási kérdés.

 

Képünk illusztráció. 

Pucz P. - Fotó: Facebook