Rendhagyó töri órákat tartanak a délvidéki terrorról

2016. október 02. vasárnap 15:14

Rendhagyó töri órákat tartanak a délvidéki terrorról

A délvidéki magyarság ellen elkövetett népirtás borzalmait ismerhetik meg a pécsi diákok.

A GULÁG emlékév alkalmából a Kosztolányi Dezső Céltársulás és a Keskenyúton Délvidéki Mártírium 1944-45 Alapítvány szervezésében pécsi diákok rendhagyó történelem órákon vehetnek részt. Ezeken megismerhetik a második világháborút követően a magyar kisebbség sérelmére elkövetett atrocitásokat, a szovjet típusú táborokba elhurcoltak, háborús bűnössé nyilvánítottak tragédiáját.

A járeki megsemmisítő tábort túlélő, az 1944-45-ös délvidéki magyar-irtás hiteles szemtanúja és krónikása Teleki Júlia október 3. és 6. között a Pécsi Tudományegyetem Történettudományi Intézetében, a Gandhi, a Janus Pannonius, a Széchenyi István, a Leöwey Klára, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumokban és a Koch Valéria Iskolaközpontban tart rendhagyó történelem órát a diákoknak.

Ezek témája az 1944-45 telén a délvidéki magyarság ellen elkövetett genocídium, a történelem tankönyvek nagyrészéből a mai napig hiányzik, vagy csak lábjegyzetben, pár szóban említik a Don-kanyar, a holokauszt és a szovjet megszállás mellett egyik legtöbb áldozatot követelő tragikus eseményét a II. világháborúnak. Josip Broz Tito jugoszláv partizánjai a terület szláv etnikai egységének megteremtésének céljából több tízezer magyart és németet megöltek és százezerre tehető a koncentrációs táborokba hurcoltak száma. Három település Csurog, Zsablya és Mozsor lakóit kollektív háborús bűnössé nyilvánították, ingó és ingatlan vagyonuktól megfosztották, lakóhelyükről elűzték őket.

A rendezvénysorozat keretében Pécsen több helyszínen is bemutatják a lágerekbe hurcoltak tragédiáját tablókon ábrázoló Délvidéki Magyar Golgota 1944-45 vándorkiállítást, melyet október 3-án (hétfőn) 13 órakor dr. Bank Barbara történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottság tagja nyit meg a PTE BTK Aulájában (Ifjúság útja 6.).


Képünkön: az áldozatok táblája a temerini temetőben. 

EQM - PTE