Bódis rektor szerint egyes karok akár profilváltásra is kényszerülhetnek

2014. június 09. hétfő 01:52

Bódis rektor szerint egyes karok akár profilváltásra is kényszerülhetnek

Áder János hivatalosan is jóváhagyta Dr. Bódis József rektori kinevezését, így az orvos professzor július elsejével második ciklusát kezdheti meg a Pécsi Tudományegyetem élén. A rektor korábbi ígéretéhez híven elkezdődött az intézmény átvilágítása, amelynek végeztével kiderül, hogy milyen intézkedéseket kell hoznia a vezetésnek az egyetem szükséges előrelépése érdekében. Néhány kar nehezebb helyzetben van a többinél, ám Bódis prof. szerint a megoldást nem karonként, hanem összegyetemi szinten kell kezelni.

Az egyetemi vezetés korábbi megnyilatkozásai kapcsán tudható, hogy a PTE karai közül egy-két fakultás lényegesen nehezebb helyzetben van, mint a többi. A meglévő gondok megoldását azonban Bódis József szerint "nem külön-külön, az egyes karok érdekeinek megfelelően, hanem az egész intézmény perspektívájából kell megítélni".


- Azt gondolom, továbbra sem karokban, vagy egységekben kell gondolkodnunk, hanem összegyetemi szinten, a Pécsi Tudományegyetemben. Éppen ezért nem egy-egy karra kell koncentrálni, hanem azt megvizsgálni, hogy a pécsi egyetem jövőjét milyen lépésekkel, megoldásokkal lehet megalapozni. És hogy hogyan lehet a hazai felsőoktatás élmezőnyében stabilizálni a helyünket. Az ugyanis nem lehet kérdés, hogy továbbra is oda tartozunk-e, de azért igenis tennünk kell, hogy ott is maradjunk.

Ennek érdekében megkezdődött az intézmény átvilágítása - egy külső céget kértek fel.

- Nem véletlenül hangsúlyozom, hogy külső, hiszen így kizárhatjuk az elfogultságot, az érdekeket. Csak a szigorú tények maradnak, amelyek megállapítását várjuk a cégtől. Hogy mire számítok ennek kapcsán? Arra biztosan, hogy fény derül az egyetemen esetlegesen működő párhuzamosságokra, amelyeket a megállapítások alapján záros határidőn belül meg kell szüntetnünk. A másik „gyenge pont" véleményem szerint az adminisztráció lehet. Ettől sokan szenvednek a PTE-n, többek között én magam is. Ha ezen a két említett területen sikerülne előrelépnünk, már megérte a „procedúra".

A rektor szerint a hallgatói létszám csökkenése főként demográfiai okokra vezethető vissza, de úgy látja, óriási hiba lenne, ha homokba dugnák a fejüket és csak erre vezetnék vissza a csökkenést.

- Nyilvánvaló ugyanis, hogy a népszerű karaink iránt továbbra is változatlanul nagy az érdeklődés, sőt, emelkedést is lehet tapasztalni. Éppen ezért fontos, hogy azoknak az oktatási területeknek, amelyek az utóbbi években veszítettek vonzerejükből, meg kell újulniuk. Ha szükséges, bizonyos értelemben profilt kell váltaniuk. Ha ugyanis nem sikerül a tendenciát megállítani, akkor értelemszerűen más megoldásokat kell találni, melyekben szintén segítségünkre lehet az említett átvilágítás eredménye. Azt azért fontos hangsúlyoznom, hogy az átvilágítás szóhoz szinte mindenki negatív jelentést társít, és összekapcsolja a fejében a leépítéssel. Én nem. Természetesen vezethet olyan eredményre, ami az erőink átcsoportosítását veti fel, ami változással jár, és a változástól sokan ódzkodnak. De azt gondolom, most jött el az a pillanat, amikor nem várhatunk tovább, meg kell húznunk egy vonalat ahhoz, hogy utána nagyot tudjunk előrelépni. Ez az előrelépés pedig akár már a következő tanévben is érzékeltetheti pozitív hatását.

A rektor szemei előtt az lebeg, hogy a jubileumi évre, azaz 2017-re, amikor a Pécsi Tudományegyetem megalapításának 650. évfordulóját ünnepeljük, már egy minden területen erős, népszerű és a régiót meghatározó intézmény legyen az universitas.

H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva