A Parkinson-kór és az epilepszia kutatásának központja lesz az Egyetem

2014. április 15. kedd 14:34

A Parkinson-kór és az epilepszia kutatásának központja lesz az Egyetem

A Parkinson-kór és az epilepszia világszínvonalú gyógyításának központja lehet Pécs. Nemzeti Agykutatási Program (NAP) néven egyedülálló projektet indított nemrég a kormány. A tizenkétmilliárd forintos munka öt tematikus pillér köré szerveződik. A program négy éve alatt a felfedező kutatásoktól, a klinikai idegtudományi kutatásoktól, a gyógyszerfejlesztéshez kapcsolódó kutatásoktól, az infobionikai kutatásoktól, valamint mindezek társadalmi vetületeitől várnak előrelépés a tudósoktól.

Dr. Dóczi Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Pécsi Tudományegyetem Idegsebészet Klinikájának tanszékvezető egyetemi tanára a program klinikai idegtudományi kutatásokkal foglalkozó pillérének elnöke. A professzor a Pécsi Újság.hu érdeklődésére azt mondta, négy év alatt közel 1,7 milliárd forint használható fel a pécsi kutatásokra.

- A program egyik alapvető célja, hogy hazánk az innováció központja is legyen, aminek az agykutatás lenne a zászlóshajója - mondja a professzor. Hozzátette, az agykutatás eddig szinte semmilyen támogatást nem kapott, így a mostani források révén a kutatások nagyban hozzájárulhatnak különböző betegségek, például a Parkinson-kór vagy az epilepszia világszínvonalú gyógyításához.

A NAP két alprogramra különül: az „A" alprogramban a kutatóhelyek megerősítése, új kutatási témák, célkitűzések és technológiák bevezetése a cél, erre összességében 6,4 milliárd forint jut, ebből Pécsett mintegy 800 milliót költhetnek el.

A „B" alprogram - a már meglévő Lendület-programhoz hasonlóan - elsősorban az agyelszívás megakadályozására irányul, valamint a külföldön dolgozó neves és tehetséges magyar kutatók hazacsábítását célozza, akik új kutatócsoportokat állíthatnak fel. A PTE-n erre nagyjából hatszázmillió forintot fordíthatnak.

- Pécsett sokan vesznek részt a NAP kutatásaiban, a két alprogramban közel harminc tudósról van szó - közölte Dóczi professzor.

A PTE-n folyó munka tehát nagyban hozzájárulhat az idegrendszeri betegségek minél eredményesebb gyógyításához. Új technológiák és kutatások révén ugyanis akár a jelenlegieknél is hatásosabb kezelést alkalmazhatnak majd például a Parkinson-kórban szenvedő betegeknél, de az idegi eredetű fájdalmak csökkentésére és az agysorvadás lassítására is megoldást találhatnak a PTE tudósai.

Képünk illusztráció.

H. L. B.