3D nyomtatási központot alakítanak ki a PTE-n

2016. október 08. szombat 15:28

3D nyomtatási központot alakítanak ki a PTE-n

Megkezdődött a 3D nyomtatási és vizualizációs technológiákat alkalmazó interdiszciplináris kutatási, oktatási és fejlesztési központ kialakítása a PTE-n.

A Pécsi Tudományegyetem projektje hazánkban egyedülálló és hiánypótló célokat valósít meg, hiszen jelenleg nem létezik olyan komplex, interdiszciplinárisan felépített innovációs és szolgáltató centrum, amely a 3D vizualizációs és nyomtatási technológiákon alapszik.

A 3D központot az egyetemi környezet, az interdiszciplináris kutatói közösség, a kiváló együttműködő partnerek, a szervesen kapcsolódó gazdasági szektor, valamint a vonatkozó technikák újszerűsége teszi unikálissá.

A 3D nyomtatási technológia - amelynek lényege, hogy különböző térelemeket rétegről-rétegre hozunk létre egy 3D nyomtatóval - az 1960-as években alakult ki, rohamos fejlődésnek viszont csak 2010 után indult. A 3D nyomtatási technológia számos anyagot felhasznál - köszönhetően széleskörű alkalmazhatóságának - ennek megfelelően az anyagtani és módszertani kutatások kiemelkedőek a tudományterületen belül. A fejlesztéssel olyan interdiszciplináris K+F+I tevékenységek indulnak el a PTE-n, amelyek nemzetközi viszonylatban is jelentősek, és amelyekkel régiónk fel tud zárkózni a vonatkozó kutatások tekintetében a legfejlettebb európai központokhoz.

A projekt nyitóeseményeként rendezi meg a Pécsi Tudományegyetem a II. Nemzetközi Interdiszciplináris 3D Konferenciát 2016. október 6-8. között a Szentágothai János Kutatóközpontban, ahol a nemzetközi és hazai szaktekintélyek előadásain túl az ipari partnerek látványos kiállításon mutatják be a technológia legújabb vívmányait. Bővebb információk a http://conference.pte3d.hu weboldalon találhatóak.

 

Forrás: PTE