Újabb élelmiszerekre is kiterjeszti a kormány az árstopot az év végéig

2022. november 09. szerda 11:23

Újabb élelmiszerekre is kiterjeszti a kormány az árstopot az év végéig

A legfrissebb döntésekről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tájékoztatott.

 

 

Újabb termékekkel bővül a hatósági áras élelmiszerek köre - jelentette be a kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A tárcavezető jelezte: árstopot vetnek ki a friss tojásra és az étkezési burgonyára is, amelyek bruttó kiskereskedelmi ára mostantól nem lehet magasabb a 2022. szeptember 30-án alkalmazott bruttó kiskereskedelmi árnál.

Gulyás Gergely közölte, a kormány határozott szándéka, hogy a jövő év végére a jelenlegi felére szorítsa le az infláció mértékét, ezért tartják fenn a rezsicsökkentést az átlagfogyasztásig, a benzinárstopot a lakossági fogyasztóknak, és ezért alkották meg a kamatstopot is a kis- és középvállalkozások számára.

Mint mondta, a keddi kormányülésen az infláció, az energiaválság és a brüsszeli szankciók témája volt terítéken, továbbá a kormány tárgyalt a jövő évi rezsiárakról is.

Az árszabályozás eddig az alábbi alapvető élelmiszerekre terjednek ki:
1. kristálycukor,
2. búzafinomliszt (BL 55),
3. finomított napraforgó-étolaj,
4. házi sertéscomb,
5. csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég,
6. ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 százalék zsírtartalmú tehéntej.

A kormány továbbra is elkötelezett a rezsicsökkentés fenntartása érdekében - rögzítette a miniszter, aki szerint a legnagyobb problémát továbbra is a szankciós infláció okozza.

„Az EU kilencedik szankciós csomagjának puszta megemlítése is a gázár növekedéséhez vezetett" - hangsúlyozta, kiemelve: az inflációt meg kell fékezni.

Bejelentette:

a kormány döntött arról is, hogy a rendszerhasználati díj nem emelkedhet a lakossági fogyasztók számára a jövő évben sem.

A zöld energia, napenergia esetén is biztosítani kell az energiaellátás folyamatosságát - folytatta, emlékeztetve, hogy az energia drágább lett, az áremelkedés mértéke azonban nem érvényesíthető a lakossági fogyasztók számára.

Ennek érdekében extraprofitadót vetnek ki a kiegyenlítő szolgáltatást nyújtó cégekre 40 milliárd forint értékben. Ennek mértékét a jövő évben 13 százalékban állapítják meg, 2023-ban pedig 10 százalékban.

A miniszter kijelentette, Magyarország az elmúlt hónapokban 17 vállalást tett azért, hogy hazánk hozzájusson a uniós helyreállítási alap Magyarországot megillető forrásaihoz.

Az igazságszolgáltatással kapcsolatos változtatások esetleges változtatásokkal kapcsolatban közölte, az igazságszolgáltatás intézményei közötti hatásköröket - elsősorban az Országos Bírói Tanács és az Országos Bírósági Hivatal közötti viszonyt - érdemes tisztázni.

Gulyás Gergely leszögezte: ezzel az utolsó akadály is elhárul, ami gátolta, hogy Magyarország hozzájusson a neki járó forrásoknak.

Nem támogatjuk az energiapolitikára vonatkozó szankciókat

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette: kezdettől azokat a szankciókat támogattuk, amelyek jobban fájnak az agresszor Oroszországnak, mint Európának, és nem támogattuk a szankciókat az energiapolitika terén, most is ez a véleményünk - szögezte le.

A brüsszeli szankciók kérdése a legfontosabb

A magyar kormány az elmúlt években mindig kikérte az emberek véleményét - hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra. A kormányszóvivő hozzátette: jelenleg kevés fontosabb téma van, mint a brüsszeli szankciók kérdése. A kormány ezért is számít a magyar emberek véleményére

.

Támogatják a kistelepülések boltjait

Az árstopokkal összefüggésben az Index kérdésére Gulyás Gergely közölte, plusz támogatást fognak adni a kistelepülések boltjainak, ennek részleteiről jövő hétfőn ad részletes tájékoztatást Gyopáros Alpár. A nagy üzletláncokra azonban nem fog vonatkozni a kedvezmény - tette hozzá.

Az uniós források lehívását firtató kérdésre elmondta, december 6-ig számos nap és határidő van, ahol bennünket megillető uniós támogatásokkal kapcsolatban döntések fognak születni.

A gyármentő program népszerűsége kapcsán elmondta, pillanatnyilag a költségvetés helyzete nem teszi lehetővé, hogy újabb összeget tegyen a kormány a gyármentő alapba.

EQM