Megjelent Magyarországon a dél-afrikai mutáns vírus

2021. február 26. péntek 12:50

Megjelent Magyarországon a dél-afrikai mutáns vírus

A harmadik hullám felszálló szakasza felgyorsult, exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, amelyben a vírusmutánsok is szerepet játszanak - mondta Müller Cecília tiszti főorvos az operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

 

Az adatokat ismertetve elmondta, hogy az elmúlt 24 órában újabb 4 668 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést ezzel az aktív fertőzöttek száma 86 488-ra emelkedett, míg pár napja még csak 80 ezernél járt ez a szám.

Az új vírusmutánsok 70 százalékkal fertőzőbbek.

Csütörtökön 123-an vesztették életüket ezzel a járvány kezdete óta már 14 795-en haltak meg a vírusban.

Megnőtt az egészségügyi intézmények terheltsége, már ötezer fő fölé emelkedett a súlyos állapotban kezeltek száma és 451-en vannak lélegeztetőgépen.

Megköszönte a háziorvosok és az oltási pontokon dolgozók munkáját. Arra kérte a háziorvosokat, hogy a védendő személyeket lakásukban oltsák be.

Tovább érkeznek a vakcinaszállítmányok. Csütörtökön 74 400 adag AstraZeneca és 40 800 Moderna. Márciusban további 500 ezer adag Sinopharm vakcinát kap Magyarország.

Már az első oltás után elérhető 50-70 százalékos védettség, ez pedig elég ahhoz, hogy ne legyen súlyos lefolyása a betegségnek.
Megjelent az afrikai mutáns, amelyik újrafertőzésre is képes

Müller Cecília kiemelte, hogy már Magyarországon is megjelent a dél-afrikai mutáns. Csütörtökön a Neumann Diagnosztikai Laboratórium mutatta ki egy férfinél, aki egy Zambiában járó személlyel került kapcsolatba. Jelenleg a Nemzeti Népegészségügyi Központban is vizsgálják a mintát.

A brazil és a dél-afrikai mutánsok nehezebben kezelhetők, ezért előfordulhat hogy egy korábban fertőzött személy újjal fertőzni tud. A járványügyi vizsgálat zajlik a fertőződött személynél.

Február 25-ig 418 főnél mutatták ki a brit mutánst. 34 főnél mutattak ki különböző variánsokat és 9 főnél a cseh mutánst.

A brit mutánsnál kimutatták, hogy tovább tart a köhögés, hosszabb a lábadozás időszaka, mint az ismert koronavírus esetében és tovább tart a vírus ürítése, ami összefügg azzal, hogy hosszabb a fertőzőképessége. A szakirodalom szerint a jelenlegi készítmények alkalmasak és hatékonyan védnek a brit mutánssal szemben.

MTI