Gulyás Gergely: nincs az a pénz, amiért Magyarország vendégül látna 34 millió migránst

2020. december 10. csütörtök 11:56

Gulyás Gergely: nincs az a pénz, amiért Magyarország vendégül látna 34 millió migránst

Nincs az a pénz, amiért Magyarország vendégül látna 34 millió migránst, ezért a kormány politikai és jogi garanciákat kért arra, hogy a bevándorlás kérdésében a magyar álláspontot ne lehessen figyelmen kívül hagyni. - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online kormányinfón.  

 

 

A magyar és a lengyel álláspont győzött az EU-csúcson

A miniszterelnök a szerdai ülésen tájékoztatta a kormányt az EU-s költségvetési tárgyalásokról. Az egyeztetések eredményesek voltak. Olyan megállapodás született, amely teljesíti Lengyelország és Magyarország valamennyi követelését és van esély arra, hogy a csütörtöki uniós csúcson ezt az államfők egyhangúan fogadják. Magyarország feltétele mindvégig az volt, hogy nem lehet politikai feltételhez kötni az uniós kifizetéseket.

Nincs az a pénz, amiért Magyarország vendégül látna 34 millió migránst

- mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter az Európai Bizottság az elmúlt hetekben nyilvánosságra hozott migrációs akciótervéről, amely 34 millió Európába érkező bevándorló integrációjáról ír. Hozzátette, ezért a kormány politikai és jogi garanciákat kért arra, hogy a bevándorlás kérdésében a magyar álláspontot ne lehessen figyelmen kívül hagyni.

A bevándorlási viták megmaradnak, de azt, hogy Brüsszelben a költségvetési tárgyalásokat zsarolási alapként használják a bevándorlási kvóta kikényszerítésére, sikerült elkerülni - emelte ki Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy a most elfogadott német javaslat minden olyan garanciát tartalmaz, amelyet Magyarország igényelt. A kormány bízik abban, hogy meg lesz az uniós csúcson a többség a német javaslatra.

Amennyiben valamelyik ország blokkolná az egyezséget, az azt vonhatja maga után, hogy a fukar államok nem támogatják a helyreállítási alapot.

A magyar és lengyel álláspont győzött. A javaslat rögzíti, hogy bírósághoz lehet fordulni a jogállamisági kritériumok kapcsán, és ezután az Európai Bizottságnak kell átformálnia a szöveget. 2023 előtt jogállamisági eljárás nem várható - közölte.

MTI - Fotó: MTI (archív)