Egy kis múltidézés: így ünnepelték régen a magyar emberek a karácsonyt

2023. december 26. kedd 15:31

Egy kis múltidézés: így ünnepelték régen a magyar emberek a karácsonyt

Az első felvételen még a frontra indultak karácsony napján a magyar honvédek, '45-ben már árváknak szervezett karácsonyt a Magyar Nők Demokratikus Szövetsége, 1959-ben pedig Rodolfo bűvész szórakoztatta az úttörőket az Országházban. Nézzük végig együtt az MTI archívumának képein, milyenek voltak karácsonyaink régen - írta a hirado.hu

 

 

 

1942 karácsonyának napján várakoznak a katonák hozzátartozói és tisztek egy vadászrepülő alakulat bevagonírozásánál az újpesti vasútállomáson (MTI-fotó: Reprodukció)

1945 decemberében Budapesten készült felvétel a Mindenki karácsonyfájáról (MTI)

A Magyar Nők Demokratikus Szövetségének tagjai karácsonyi munkadélutánjukon ajándékokat készítenek a fővárosi gyerekek számára az MNDSZ Andrássy úti székházában 1946. december 3-án (MAFIRT: Adorján Rezső)

Egy kisfiú szaval társai körében egy budapesti menhelyen a karácsonyfa alatt az árvák karácsonyának ünnepségen 1945. december 21-én, amelyet a Magyar Nők Demokratikus Szövetsége (MNDSZ) szervezett (MTI-fotó/MAFIRT)

Major Tamás színigazgató Gobbi Hilda színművésznő társaságában a Nemzeti Színház karácsonyi ünnepségén 1945. december 23-án (MAFIRT)

Karácsonyfavásár a vásárcsarnok előtt a Rákóczi téren 1946. decemberében (MTI-fotó/MAFIRT: Adorján Rezső)

Fújással formálódik a karácsonyfák nélkülözhetetlen kelléke, az üvegdísz egy fővárosi műhelyben 1948 novemberében, amelynek gyártása művészi fantáziát és gondos, óvatos kezű munkát igényelt hetven éve is (Magyar Fotó: Kozacsek Elek)

A 4. számú Postán közösen köszöntötték a karácsonyt 1948. december 23-án. Az ünnepségre érkező dolgozók és családtagjaik részére önkéntes gyermekszínészek adtak műsort, majd ajándékosztás és közös uzsonna következett (Magyar-fotó: Bartal Ferenc)

Gát Ernő, a Klement Gottwald gyár kétszeres szatahanovista szerelőlakatosa feleségével, Gyuri és Andris nevű fiaival és kis unokahúgával együtt otthonában töltötték a karácsonyt 1953-ban. Gát Ernő körzőkészletet, felesége ruhaneműt és könyveket, a gyerekek pedig játékokat és ruhaneműket kaptak ajándékba. A  korabeli tudósítás szerint a gyerekek különösen örültek a sok narancsnak (Magyar-fotó: Keleti Éva)

Tölgyesi Sándor, a Szikra nyomda segédmunkása gyermekeivel: Tölgyesi Sanyikával, Erzsikével és Ferikével, anyósával, Stegena Ferencnével és feleségével, Tölgyesi Sándornéval áll a feldíszített fenyőfa körül Karácsony este ferencvárosi otthonában, már 1954-ben (MTI-fotó/Magyar Fotó: Seidner Zoltán)

Harmadik családi karácsonyi képünk már 1956-ból való: Vámos Ágnes és Mátray Ferenc, az Operaház művészházaspárja kislányukkal együtt töltötték a szentestét otthonukban (MTI-fotó)

Egy kislány a karácsonyfa díszeit nézegeti egy 1958-as felvételen (MTI-fotó: Járai Rudolf)

Rodolfo bűvész szórakoztatja a meghívottakat az úttörők karácsonyi ünnepségén az Országházban 1959. december 25-én. A világhírű előadóművész 1911-ben született a Józsefvárosban Gross Rezső néven. Érdemes művész, Kiváló művész, minden idők leghíresebb magyar bűvésze volt. Egész életét színpadon töltötte, ezer mutatványt tudott bármikor előadni közönségének. 1987-ben halt meg, maga mögött tudva az egész ország tiszteletét és szeretetét (MTI-fotó: Friedmann Endre)

Zana Gizi és Morócz Vera úttörők szaloncukrokat kóstolnak az Országházban 1960. december 21-én. A fiatalok karácsonyi ünnepségét a kommunizmus ateista felfogása szerint fenyőünnepnek nevezték. Ebben az évben 16 méter magas fenyőfát díszítettek fel a Parlament kupolacsarnokában a Kenyeres Juli általános leányiskola tanulói és a Kazinczy Ferenc úttörőcsapat tagjai (MTI-fotó: Birgés Árpád)

Majd két évtizeddel később kétezer kisdobos és úttörő állta körbe a karácsonyfát a hagyományos ünnepségen a Parlament kupolatermében 1978. december 25-én (MTI-fotó: Soós Lajos)

 

 

A belváros hagyományaihoz híven 1995. decemberében is felállították a “mindenki karácsonyfáját” a Vörösmarty téren. Bár a képen már egy óriási élelmiszeripari multi promóciója és egy mobiltelefon is feltűnik, a rendszerváltással várva-várt anyagi jólét csak évekkel később kezdett megjelenni karácsony ünnepén, akár a főváros feldíszítésében, akár az otthonokban (MTI-fotó: Rózsahegyi Tibor


Forrás: MTI-hirado.hu - Fotó: MTI/Cser István