Csak magyar rendszámú autóval lehet tankolni péntektől Magyarországon

2022. május 26. csütörtök 15:26

Csak magyar rendszámú autóval lehet tankolni péntektől Magyarországon

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfón ad tájékoztatást a kormány legfrissebb intézkedéseiről. 

 

 

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy két ülést is tartott a kabinet a megalakulása óta. Először döntöttek a veszélyhelyzet elrendeléséről, mivel közvetett veszélynek vagyunk kitéve, és a humanitárius katasztrófa lehetősége fennáll, emellett a gazdasági következmények is súlyosak - hangsúlyozta a miniszter.

A miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette, hogy a háború Ukrajna és Oroszország között zajlik, ez fegyveres veszélyt Magyarországra nem jelent, de humanitáriust igen, sok menekült érkezik hazánkba. A gazdasággal kapcsolatos gondokat is szaporították az események. A háború időszakában is válságállóvá kell tenni a magyar gazdaságot. A miniszter kifejtette, hogy a választók arra adtak felhatalmazást, hogy kimaradjunk a háborúból, és biztos kapaszkodókat találjon a kormány a korábbi eredmények megvédésére.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány úgy döntött, péntektől csak a magyar rendszámú autók számára teszik lehetővé a tankolást a benzinkutaknál.

Tehát csak a magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autóknak lesz lehetősége arra, hogy Magyarországon tankoljanak, mert a miniszter szerint a benzinturizmus veszélyezteti az ellátásbiztonságot, és ez visszaélés a befagyasztott benzinárral.

Máshol többszörösére nőttek a rezsiárak

Gulyás Gergely rámutatott arra, hogy sok országban többszörösére nőttek a rezsiárak, Magyarország fenn tudta tartani a rezsicsökkentést. A kormány a rendkívüli felhatalmazásával élve rezsivédelmi és honvédelmi alapot hozott létre. Gulyás szerint a brüsszeli szankciós politika is felelős az árak emelkedéséért. Az elhúzódó háborús helyzetben az ország gazdaságát is meg kell védeni, mindent meg kell tenni a rezsicsökkentés, a családok támogatása, és a nyugdíjak értékének a megőrzése érdekében - mondta a miniszter.

Az extraprofit-adók

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter elmondta, hogy extraprofit-különadók érkeznek. Az extraprofit adók a jelenlegi ágazati különadók felett kerülnek kivetésre, mondta a miniszter.

Az első ilyen ágazat a bankszektor, ahol elvonják az extraprofitot, és a tranzakciós illetéket kibővítik. Ennek összege a bankszektorban 250+50 milliárd forint (extraprofit+bankadó). Ez az éves összege az elvonandó forintnak. A cél a miniszter szerint, hogy ezt a teljes összeget idén és jövőre is beszedjék.

A biztosítói szektorban 50 milliárd forintot vonnak el.

Az energiaszektorban 300 milliárdot vonnak el - ez főként a Molt érinti.

A kiskereskedelmi szektor 60 milliárd forint,

A telekommunikációs szektor új terheinek összege 40 milliárd forint,

A gyógyszerforgalmazóktól 20 milliárdot forintot vonnak el (ez nem érinti a kis gyógyszerforgalmazókat),

A légitársaságoktól 30 milliárdot vonnak el,

Ezen felül a kormány kiveti a reklámadót, amelyből 15 milliárd forint bevételt várnak.

A kormány azt reméli, hogy így összesen 800 milliárd forint bevétel keletkezik.

Nagy Márton miniszter kifejtette, hogy nem profitot vesznek el, hanem extraprofitot.

Gulyás Gergely újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a háborús veszélyhelyzetet már megelőzően egy fokozott védettséget rendelt el a kormány, „ezt fenn fogjuk tartani".

A miniszter leszögezte, ha a helyzet megkívánja, akkor a magyar honvédség és rendőrség képes arra, hogy hazánk határát megvédje.

Az extrapofitadókkal kapcsolatos egyeztetésekre vonatkozó kérdésre válaszolva Nagy Márton elmondta a Magyar Nemzetnek: tegnap járt a Bankszövetségnél, ma reggel találkozott az energiaszektor képviselőivel. Beszámolt a kormány döntéseiről, okairól.

A családtámogatásra a jövő évi költségvetésben is annyi pénz áll rendelkezésre, mint az idén - biztosított Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy a ma elérhető nemzetközi prognózisok alapján ezek az intézkedések és a költségvetés egyensúlya is fenntartható.

A extrapofitadókkal hasonló intézkedések egy alkalommal már kiállták az EU jogi próbáját, ez ügyben pert nyertünk - hangsúlyozta Gyulás Gergely. Olyan eszközöket vonunk el, melyek már az EU előtt is kiállták a próbát.
Nem tekintjük bűnnek, ha Európa felismeri saját érdekeit

Az olajembargóval kapcsolatban kijelentette: alapvetően fenntartással voltunk a szankciós politika iránt. Nem tekintjük bűnnek, ha Európa felismeri saját érdekeit, de az európai egység érdekében minden olyan szankciót hajladónk vagyunk támogatni, melyek jobban fájnak Oroszországnak, mint Európának - fogalmazott Gulyás, hozzátéve, hogy Budapest szerint az olajembargó nem tartozik ebbe a kategóriába."

Hogyan garantálja a kormány, hogy az extraprofitadót ne az emberek fizessék meg?

Ezek az extraprofitadók nem adnak okot áremelésre, hiszen a megnövekedett haszonból vesz el a kormány, vagyis az extraprofitból - mondta Gulyás Gergely. Ha azonban azt látja a kormány, hogy az emberekkel próbálják megfizettetni a nagyvállalatok ezt, akkor „az ellen fel fognak lépni" - szögezte le

MTI - Fotó: MTI (archív)