7537 milliárd forint érkezik a magyar vidék erősítésére

2021. január 18. hétfő 19:10

7537 milliárd forint érkezik a magyar vidék erősítésére

7537 milliárd forint érkezik a magyar vidék erősítésére, fejlesztésére a Közös agrárpolitika (Kap) uniós és hazai forrásai révén 2027-ig - mondta Nagy István (képünkön) hétfőn az Agrárminisztériumban. 

 

 

Az agrárminiszter szerint a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és a vidéki települések szempontjából történelmi jelentőségű döntés, hogy Magyarország az Európai Unióban adható legmagasabb mértékű nemzeti társfinanszírozást biztosítja nemzeti költségvetéséből az uniós vidékfejlesztési források mellé.

A Kap vidékfejlesztési pillérén keresztül érkező forrásokat így 2021-től a kormány - a korábbi évek 17,5 százalékos támogatása helyett - 80 százalékkal egészíti ki. A kormány döntése azt jelenti, hogy az elkövetkező hét évben 4265 milliárd forintot fordítanak a magyar vidék, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére.

A Kap másik pillére, a jövedelempótló támogatások révén pedig további 3272 milliárd forintnyi, 100 százalékban uniós forrásból segítik a hazai mezőgazdasági szereplőket - tette hozzá.

MTI - Fotó: MTI/Kovács Tamás