Afgán embercsempészeket vágtak hűvösre Pécsett

2020. február 25. kedd 15:15

Afgán embercsempészeket vágtak hűvösre Pécsett

A Pécsi Járásbíróság kedden egy hónapra elrendelte két gyanúsított letartóztatását embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt. 

 

 

A rendelkezésére álló adatok szerint a gyanúsítottak afgán állampolgárok, akik életvitelszerűen Ausztriában tartózkodnak.

A gyanúsítottak 2020. február 23. napját megelőzően - pontosabban meg nem határozható időben - közösen arra vállalkoztak, hogy a horvát-magyar államhatárt jogellenesen átlépő hat afgán állampolgárt Magyarországon át jogellenesen Ausztriába juttatják oly módon, hogy a magyar-horvát államhatáron jogszerűtlenül átjutott bevándorlókkal Magyarországon találkoznak, majd őket személygépkocsival a magyar-osztrák határon át Ausztriába szállítják.

A gyanúsítottak az elsőrendű gyanúsított által vezetett személygépjárművel 2020. február 23. napján a kora hajnali órákban beléptek Magyarország területére, majd Baranya megye irányába haladtak azzal a szándékkal, hogy a Matty közelében található erdős területen várakozó hat afgán állampolgár jogellenes bevándorlót felvegyék és a magyar-osztrák határon át Ausztriába szállítsák.

A bíróság a letartóztatás elrendelésének indoklásában kifejtette, hogy a bűncselekmény tárgyi súlyára, a bűncselekmény jellegére és a nyomozás jelenlegi adataira is figyelemmel alaposan tartani lehet attól, hogy a gyanúsítottak - szabadlábon hagyásuk esetén - megszöknének, elrejtőznének, a bizonyítást veszélyeztetnék, valamint az eljárás tárgyát képező bűncselekményt folytatnák vagy szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követnének el.

A végzés ellen a gyanúsítottak és a másodrendű gyanúsított védője fellebbezést jelentettek be, míg az ülésen jelen nem lévő elsőrendű gyanúsított védőjének három napja van jogorvoslata bejelentésére, így a végzés nem végleges.

 

Forrás: Pécsi Törvényszék