22 hektáros tó lesz Tüskésréten?

2011. február 11. péntek 18:56

22 hektáros tó lesz Tüskésréten?
Immár több mint húsz éve kötött megállapodást az akkori pécsi városvezetés és az erőmű, hogy a rekultivációs munkálatokhoz szükséges földet Tüskésrét területén termelik ki, ahol ennek fejében mesterséges tavat hoznak létre. A korábbi elképzelések között szerepelt egy szabadidőpark kialakítása is, ám azóta sem történt előrelépés az ügyben - egészen január végéig, amikor is egy tudományos ülés keretében mutatták be a legújabb fejlesztési terveket.

Az ezredfordulón is megállapodás köttetett a felek között, amelynek értelmében a tó megnagyobbítása és a mintegy 400 hektáros terület hasznosítása érdekében közösen vásárolnak magántulajdonban lévő telkeket, 2008-ban pedig százmillió forintos nagyságrendben állapodtak meg.

Az erre fordítandó összeg negyven százalékát a város, a fennmaradó részt a társaság állta volna. Erre azonban nem került sor, mert az önkormányzat 2009-ben mégsem biztosított fedezetet a vásárlásra.

Most azonban előrelépés történhet az ügyben, miután január végén egy előadóülés keretében szakemberek ismertették a Tüskésrét újrahasznosításáról szóló legújabb elképzeléseket, amelyek a SufalNet4EU projekt keretében valósulhatnának meg.

A város, az erőmű és a civilek együttműködésének keretében, szakértők által elkészített koncepció szerint a kistavat huszonkét hektárosra növelnék, körülötte kiránduló- és pihenő övezettel, a még meglévő zagytározók helyén ipari park vagy esetleg vásárközpont alakulhatna ki.

Megkerestük a Pannonpower illetékeseit is, mennyire komolyak a tervek a fejlesztéseket illetően, ám Asztalos Andrea, a Dalkia Energia Zrt. kommunikációs igazgatója márciusig haladékot kért az írásban megfogalmazott kérdéseinkre adandó válaszokra vonatkozóan, mondván a mostani Lázár-beadvány "olyan szinten elveszi az energiáinkat és erőforrásainkat, hogy nem szeretnénk elkapkodott és nem megfelelő hátterű információval szolgálni".

H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva