Újabb tüntetésre is készek a bányászok, felvonulnának Pécsen is

2013. február 08. péntek 17:59

Újabb tüntetésre is készek a bányászok, felvonulnának Pécsen is

Demonstrációt tartott a múlt héten a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) az EMMI székháza előtt, mert a kormány hátrányosan módosította a bányászok nyugdíjazására vonatkozó szabályokat. Rabi Ferenc, az érdekképviselet vezetője a Pécsi Újság.hu érdeklődésére azt mondta, amennyiben nem sikerül megegyezésre jutniuk a tárcával, akkor próbapereket indítanak s legvégső esetben európai fórumokon keresik igazukat. Kirth Ottó, a rokkantnyugdíjas bányászokat tömörítő alapszervezet vezetője szerint pedig két héten belül akár tüntetésre is sor kerülhet Pécsett.


A BDSZ petíciójábn a követelések között szerepel, hogy a külfejtésen dolgozó szénbányászok kapják vissza szakmai nyugdíjukat, valamint a kedvező nyugdíjátlag-számítás visszaállítását és a III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok eredeti járandóságának helyreállítását is el szeretnék érni.

Rabi Ferenc, a BDSZ elnöke ez utóbbival kapcsolatban elmondta, hogy az leginkább a volt pécsi és komlói bányászokat érinti.

- Ezres nagyságrend környékén lehet az érintettek száma. Az problémát korábban már jeleztük az EMMI és miniszter számára. Abban bíztunk az egyeztetések után, hogy ez a kérdés megoldódik, erre korábban ígéret is kaptunk. Viszont a jelenlegi értelmezés alapján azok a bányászok kaphatják meg a korábbi rokkantnyugdíjjal megegyező járadékos ellátást, akik tíz évet a föld alatt töltöttek és a legalább 29 százalékos egészségügyi károsodásukat visszamenőlegesen is tudják igazolni. Mégpedig, hogy a bányászati munka során szerezték - fogalmazott a vezető, hozzátéve, hogy az ő helyzetük nagy valószínűséggel meg fog oldódni.

A másik probléma a nyugdíjátlag-számítással kapcsolatos, ez szintén sok komlói és pécsi bányászt érint.

- Ez az átlagkereset-számítás egy korábbi érdekegyeztetési gyakorlat (és megállapodások) alapján alakult ki és a társadalombiztosítási jogállásról szóló törvényben, illetve a 23/91-es kormányrendeletben volt szabályozva. Akik 15 évet föld alatt dolgoztak, s 15 év után elmentek máshová dolgozni - mivel ebben a térségben sem tudtak számukra föld alatti munkahelyet felajánlani -, annak idején olyan ígéretet kaptak, hogy ha a másik munkakör után elmennek nyugdíjba s a megállapított nyugdíj kevesebb mint az ő korábbi munkakörükre vonatkozó átlagbér, akkor kérvényezhetik, hogy megkapják.

A harmadik megoldandó probléma az elvett szénkülfejtéses bányász nyugdíj, amit nem illesztettek be a korkedvezményes rendszerbe.

- Ez egy szakmai nyugdíj volt, közel húsz évig élt, s ezt tavaly január elsejétől nem lehet igénybe venni. Ez is sok bányászt érint. Ők elég kilátástalan helyzetbe kerültek, mert aki nagyon korán kezdett el a bányában dolgozni, annak esélye sincs, hogy 65 éves korában ezt a munkát tudja végezni. Ahhoz hihetetlen adottságok kellenének. Ezért lehetett korábban korengedményes megállapodásokat megkötni, ami azt jelentette, hogy öt évvel a nyugdíjkorhatár előtt el lehetett menni öregségi nyugdíjba, a munkáltató pedig átvállalta a nyugdíj összegét. Ma ez a lehetőség sincs meg, mert a korengedményes nyugdíjrendszert is eltörölték.

Mindenesetre amíg nem sikerül az érintettek számára megoldást, a BDSZ tovább folytatja a szakszervezeti akciókat.

- Megnéztük, hogy milyen jogorvoslati lehetőségeink lehetnek. Az alapvető emberi jogok biztosához fordulunk, illetve próbapereket is elindítunk az érintettek nevében. Természetesen ezekben az esetekben a szakszervezeti tagokat tudjuk csak képviselni. Ha nem lesz jelentősebb változás, akkor elindítjuk az európai egyéni érdekvédelmi strasbourgi bírósághoz történő fordulás folyamatát is, illetve megnézzük, hogy van-e olyan európai fórum, ahol jogorvoslatot lehet találni. Ehhez az európai szakszervezetünk támogatását fogjuk kérni - mondta az érdekképviselő.

A pécsi Kirth Ottó, a kifejezetten a rokkantnyugdíjas bányászok megsegítésére a BDSZ-n belül nemrég létrehozott alapszervezet vezetője mindehhez annyit tett hozzá, hogy amennyiben nem sikerül egyezségre jutniuk a kormánnyal, akkor akár két héten belül Pécsett is az utcára vonulnak, hangot adva elégedetlenségüknek.

Képünkön: Rabi Ferenc, a BDSZ elnöke beszél egy korábbi pécsi bányászfórumon.

H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva