„Árokba löknek minket!” – elkeseredett bányászok a Pákolitz Házban

2012. május 31. csütörtök 15:18

„Árokba löknek minket!” – elkeseredett bányászok a Pákolitz Házban

Heves felszólalások tarkították a baranyai bányászok fórumát csütörtökön a pécsi Pákolitz István Közösségi Házban. A nyugdíjakra vonatkozó törvényi előírások nehéz helyzetbe hozzák a ma már ötvenes-hatvanas éveiket taposó bányászokat, hangzott el. Akár százezer forinttal is csökkenhet az ellátás, akit pedig munkaképesnek találnak, szembenézhet az álláskeresés nehézségeivel. Az egyik felszólaló szerint "a bányászokat az árokba lökik" az intézkedésekkel.

Mintegy száz-százhúsz bányász jelent meg a csütörtök délelőtt tizenegy órára meghirdetett bányász fórumon a meszesi Pákolitz Házban.

A rendezvény kezdete előtt munkatársunknak sikerült szót váltania néhány résztvevővel, akik egytől egyig azt válaszolták, az elkeseredettség és a félelem miatt jöttek el a fórumra.

Elöljáróban annyit: aligha lett jobb kedvük a nagyjából kétórás találkozó után.

A FOTÓRA KATTINTVA MEGTEKINTHETI A FÓRUMON KÉSZÜLT KÉPGALÉRIÁNKAT:



- A magyar bányásztársadalom a nyugdíjra vonatkozó törvényi változások kapcsán több jelentősebb problémával is szembesültek - mondta el lapunknak Rabi Ferenc, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke, mikor arról érdeklődtünk, miért hozták tető alá a csütörtöki eseményt.

A részletekkel kapcsolatban megtudtuk: az átírt törvény értelmében megváltozott a rokkantnyugdíjasokra és az egészségkárosodott nyugdíjasokra vonatkozó szabályozás, így az egykori bányászok a rokkantnyugdíjnál jóval kisebb összeget kaphatnak.

- Ugyancsak probléma, hogy a felszíni fejtésben dolgozókat megfosztanák a korkedvezményes nyugdíj lehetőségétől, a szénjárandóságot pedig az átmeneti bányászjáradékban részesülők és a rokkantnyugdíjasok már jóideje nem kapják meg - tette hozzá.

Az eseményen megjelent szakszervezeti vezetőkre valósággal záporoztak a kérdések - és a panaszok.

Az egyik komlói férfi például arról számolt be: volt munkatársának egyik napról a másikra százezer forinttal csökkent az ellátása, „a 28 ezer forintos juttatásból pedig aligha fizeti ki a 40 ezer forintos havi törlesztőrészletét".

Több felszólaló is sérelmezte, hogy "a nyugdíjfolyósítónál sincsenek tisztában az új szabályozásokkal, ezért megfelelő tájékoztatást sem tudnak adni". Volt, aki pedig úgy fogalmazott, az orvosi felülvizsgálat puszta színjáték, az ügyintézőknek "ugyanis felülről kiadták, hogy a lehető legtöbb bányászt kell munkaképesnek nyilvánítani".

És ha már munkavállalás. Benke Norbert, a Vasas Szakszervezeti Szövetség területi képviselője szerint felelősségre kell vonni azt a bizottságot, amely egy ötvenéves, elavult végzettséggel rendelkező egykori bányászt a munkaerőpiacra kényszerít. Szavaival élve a döntéshozók az „árokba lökik az embereket".

A fórum utolsó részében néha egymással sem értettek egyet a résztvevők. A kettészakadt csoport egyik része szerint mihamarabbi figyelemfelhívó akciókra (értsd: utcai demonstráció) van szükség. Rabi Ferenc azonban egyelőre türelmet kért, egészen június 30-ig. Az Emberi Erőforrás Minisztériumtól ugyanis azt az ígéretet kapták, eddig a napig javaslatot dolgoznak ki a problémák megoldására.

Mindenesetre, mint a pécsi fórumon kiderült, Komlón nem várnak addig: június nyolcadikán tüntetést tartanak az egykori bányászvárosban.


Képünk a rendezvényen készült. 

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva