Szerencse fel! - Olvasói levél: "Még utoljára mutassuk meg, mi az a bányászszolidaritás"

2012. május 22. kedd 09:02

Szerencse fel! - Olvasói levél:

"Senki ne ringassa magát abban a hitben, hogy engem majd nem minősítenek vissza, nekem megmarad a nyugdíjam, nem marad meg" - írja nyugdíjastársainak szánt nyílt levelében Kirth Ottó. A nyugalmazott bányász a rokkantnyugdíj-rendszer változtatásai és a bányászok szerzett jogainak elvétele ellen emelt szót, és egyben tájékoztató megtartását kezdeményezi Pécsett, ahol minden fél felszólalhatna az ügy megoldása érdekében.


"Tisztelt Bányász Nyugdíjas Kollégák!

Eljött az az idő, amikor saját magunkat kell megvédenünk a kormány rokkantnyugdíj-változtatásai miatt kialakult helyzetünkben. Az mégsem állapot, hogy bányában megrokkant embereket fosztanak meg a biztos megélhetésüktől, szerzett jogaiktól visszamenőlegesen. Ügyünkben senki nem fog értünk egy szalmaszálat sem arrébb tenni, ha mi nem állunk a sarkunkra.

Most még, talán utoljára, mutassuk meg, mi az a bányászszolidaritás, mert lassan már hírmondó sem marad belőlünk. Senki ne ringassa magát abban a hitben, hogy engem majd nem minősítenek vissza, nekem megmarad a nyugdíjam, nem marad meg.

Mivel a 23/1991(II.9.) számú kormányrendeletet visszamenőleges hatállyal megszüntették, a helyzetünk akkor is reménytelen, ha a megállapított százalékunkat az orvosi bizottság esetleg helyben is hagyja. Emiatt azok kerülnek ki az ellátórendszerből, akiknek egészségi állapota inkább indokolná a rendszerben maradást.

Problémánkról levélben tájékoztattuk a Bányaipari Dolgozók Szakszervezetét és javasoltuk egy tájékoztató megtartását Pécsett, ahol kifejthetnék az álláspontjukat, a stratégiájukat illetve ahol mi is felszólalhatnánk az ügyünk megoldása érdekében.

Válaszukban közölték, hogy a jó ötletnek tartják a találkozó megvalósítását és felkérték Pernecker Lászlót, a Mecseki Bányász Nyugdíjas Szakszervezet elnökét, annak megszervezésére. Pernecker Úr vállalta is a szervezést abban az esetben, ha erre megfelelő létszámú igény mutatkozik.

Ezért kérek minden nyugdíjas kollégát, hogy a találkozó létrejöttét támogassa, annak megvalósulása esetén azon okvetlenül vegyen részt a saját és bányász kollégái érdekében.

A részvételi szándékot a 72/239-877-es telefonszámon jelezzétek Pernecker Úr felé.
Jó Szerencsét!

Kirth Ottó"


A BDSZ válasza:

„Tisztelt Kirth Ottó Úr!

A BDSZ honlapjára érkezett megkeresésével kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom:

A BDSZ a 150/1991-es és a 23/1991-es Korm. rendeletek megváltoztatásakor, a rokkantnyugdíjazottak esetében is folyamatosan tiltakozott a szerzett jogok visszamenőleges hatállyal történő megszüntetése ellen, melyet közös demonstrációkon jeleztünk. A miniszterelnök úrnak, az illetékes minisztériumoknak és országgyűlési képviselőknek több levélben is megfogalmaztunk fenntartásainkat.

A 2012. január 1-től életbe lépett két törvény 'a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. Törvény és a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. Törvény' sajnos a bányászkedvezmények egy részét átalakította vagy megvonta.

A parlament múlt évi törvénygyárában a fenti törvényeket úgy terjesztették be és fogadták el a 2/3-os többséggel, hogy arról a munkavállalók képviselőivel előzetesen formális párbeszéd és egyeztetés nem történt, az érdekképviseletek véleményét nem kérték ki.

Az utolsó bányabezárások és a szerkezetátalakítások következtében nyugdíjazottak jelentős hányada jelenleg nem szakszervezeti tag, így valóban nehéz a bányásznyugdíjas érdekeket hathatósan képviselni. (Jelenleg 16 700 tagdíjat fizető nyugdíjas tagunk van, reméljük, Ön is az.)

A BDSZ a megváltozott munkaképességű személyek ellátásáról szóló törvény életbelépését követően folyamatosan vizsgálta, hogy milyen módon lehet megoldást találni azon rokkantbányászok részére, akik a komplex felülvizsgálat során elveszítik korábbi százalékukat.

Ez ügyben megkerestük a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár asszonyát és javaslattal éltünk a bányász egészségkárosodási járadék (23/1991. (II. 9.) Korm. rendelet) jelenleg hatályos szabályozásának módosítására.

A javaslatunk lényege az, hogy a rokkantsági nyugdíj folyósításának időtartamát is figyelembe kell venni a 24 hónapos jogvesztő határidő számításánál, így az érintettek igénybe tudnák venni a bányász egészségkárosodási járadékot. Ez utóbbi összegszerűségben (85.500,-Ft) lehet, hogy kevesebb lenne mint a korábbi rokkantnyugdíj összege, azonban a 28.720,-Ft-nál lényegesen több.

A helyettes államtitkár asszony válaszában jelezte, hogy megfontolják a szabályozás általunk javasolt módosítását.

Az Ön részéről felvetett tájékoztató megtartása indokolt, jó ötletnek tarjuk. Ezért megkértem Pernecker Lászlót, a mecseki bányász nyugdíjas szakszervezet elnökét, hogy szervezzen egy tájékoztatót a helyszínen."

EQM