Továbbra sincs megállapodás a Szebb Jövőért és a zsaruk között

2011. november 17. csütörtök 18:40

Továbbra sincs megállapodás a Szebb Jövőért és a zsaruk között

A parlamentben nemrég zajlott a polgárőrségről szóló törvényjavaslat általános vitája, amelyen a Jobbik élesen kritizálta a tervezetet - köszönhetően a párt holdudvarában tevékenykedő Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület sokak által vitatott és megosztó szerepének. Pécsett idén júniusban alakult meg az egyesület helyi szervezete, amelynek létjogosultsága a jövő januártól életbe lépő új törvényi előírások értelmében megkérdőjeleződhet - amennyiben nem sikerül együttműködési megállapodást kötniük a megyei rendőr-főkapitánysággal. Információink szerint erre vajmi kevés az esély, legalábbis a szervezet helyi vezetője és Gyimesi Gábor képviselő szerint. 

A kormány a gyöngyöspatai események hatására szánta el magát cselekvésre, előírva, hogy a polgárőrök csak a rendőrséggel kötött együttműködés alapján végezhetik a járőrözést és kötelesek együttműködni más szervekkel is.

Pécsett továbbra sincs írásos megállapodás a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület és a megyei rendőr-főkapitányság között - tudtuk meg Horváth Norberttől (képünkön), a szervezet helyi vezetőjétől, aki hozzátette, nem magával a rendőrséggel van a probléma, hanem a megyei vezetéssel.

Politikamentes polgárőrségek

A 2012. január elsejével hatályos törvény - egyebek mellett - rögzíti a polgárőrségek politikától és pártoktól való függetlenségét. A törvényalkotók szerint mindez az egyesülési joggal való visszaélés mérséklését és a társadalmi feszültségek csökkentését célozza. Ám ott, ahol a lakosság igényli a nemzeti radikálisok fokozottabb jelenlétét - mint Pécs egyes területein - nyilvánvalóan megosztja majd a polgárokat az új rendelkezés.


- A megyei rendőrfőkapitány hallani sem akar a megegyezésről, nem rajtunk múlik tehát az együttműködés - mondta a főpolgárőr, aki a törvénymódosítással kapcsolatban januárig vár a véleménynyilvánítással. Mindenesetre Horváth szerint azokon a helyszíneken, ahol a lakosság igényli, továbbra is jelen lesznek, sőt állítása szerint a polgárok pozitívan viszonyulnak hozzájuk.

Gyimesi Gábor, a Jobbik önkormányzati képviselője - s egyben a Szebb Jövőért pártoló tagja - politikai hátteret tulajdonít annak, hogy nagy valószínűséggel nem sikerül tető alá hozni a megállapodást.

- Mindenesetre januárban is működni fog az egyesület, és eljön majd az az idő, amikor komolyan fognak venni minket - fogalmazott a politikus.

Pécsett egyébként jelenleg mintegy húszan tagjai a Szebb Jövőértnek, közülük néhányan legutóbb pár hónapja segítettek elfogni egy körözött személyt a pécsi belvárosban.

Megkerestük természetesen a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát is, az iránt érdeklődve, mi a véleményük az ügyről, de kérdéseinkre nem válaszoltak, mindössze annyi információval szolgáltak, hogy a BMRFK "június 21-én együttműködési megállapodást írt alá a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetségével, mely megállapodás kiterjed a szövetség tagegyesületeire".

H. L. B. - Fotó: Kováts Judit