A Szebb Jövőért Pécsett: a zsaruk nem mondanak se bút, se bát

2011. június 10. péntek 18:47

A Szebb Jövőért Pécsett: a zsaruk nem mondanak se bút, se bát

Június elsején Pécsett is megalakult a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület. Ugyan a járőrözéshez a törvény előírása szerint a rendőrséggel is együttműködést kellene kötniük, a helyi szervezet tagjai ennek hiányában is róják a pécsi utcákat. Bár Gyimesi Gábor, jobbikos önkormányzati képviselő szerint nagy szükség lenne a „szebb jövősök" munkájára, Horváth Norbert, az egyesület vezetője nem tudja megmondani, mikor születhet egyezség a zsarukkal - ha egyáltalán. Információink szerint ugyanakkor a rendőrség nem hajlandó megállapodást kötni velük.

Korábbi nyilatkozataiknak megfelelően az egyesület egyenruhás tagjai gyakran feltűnnek a pécsi közterületeken. Olvasóink beszámolója alapján leginkább a belvárosban, a Ferencesek utcája - Király utca - Felsővámház utca tengelyen bukkannak fel, általában három-négy fős csoportokba verődve.

Mivel az idei törvénymódosítás következtében polgárőri tevékenységet csak a rendőrséggel kötött írásos együttműködési megállapodás alapján végezhetnének, sétáik során nem viselik a polgárőr feliratot - és jogszerűen nem is intézkedhetnek.

Ugyanakkor Gyimesi Gábor, a Jobbik pécsi önkormányzati képviselője - aki maga is tagja az egyesületnek - úgy vélekedik: égetően nagy szükség lenne a Szebb Jövő munkájára.

- A város szinte minden pontjáról kaptunk már jelzést, hogy az adott területen szívesen látnák a Szebb Jövőért Egyesület tagjait. A mecsekszabolcsi szőlőhegyen például az egyik hölgy azt mesélte, annyiszor rabolták ki, hogy már értelmét sem látja annak, hogy bezárja a présházát - mondta.

Horváth Norbert, az egyesület vezetője kérdésünkre szűkszavúan csak annyit válaszolt: még nem tudja, mikor ülhet egy asztalhoz a rendőrség képviselőivel. 

A megyei rendőr-főkapitányságról származó információink szerint azonban a zsaruk egyáltalán nem hajlandóak tárgyalni az egyesülettel -  hivatalosan azonban még semmi nem dőlt el, a témában feltett kérdéseinkre ugyanis a BMRFK illetékeseitől, bár több napig vártuk, cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.


Képünkön: az egyesület tagjai a pécsi Király utcában. 

Palotás P. - Fotó: EQM