A Szebb Jövőért tagjai mostantól a pécsi utcákon is intézkednek

2011. június 01. szerda 18:28

A Szebb Jövőért tagjai mostantól a pécsi utcákon is intézkednek

Huszonöt taggal alakult meg Baranya megyében a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület. A szervezet járőrözése több magyar városban is kicsapta már a biztosítékot és várhatóan Pécsett is hasonló vitákat generál. Az egyesület együtt szeretne működni a rendőrséggel, ám amíg nincs meg a hivatalos engedély a járőrözésre, addig is az utcán lesznek - és állítják, adott esetben intézkednek is.

Mint Horváth Norbert, a megyei szervezet vezetője a Pécsi Újságnak mondta, a helyi egyesület "azért jött létre, mert Baranya bűnügyi statisztikai mutatói a keleti megyék adataihoz hasonlatosak".

- Hatalmas problémát jelent Pécsett és a megyében a bűnözés, annak ellenére, hogy egyes rendőri nyilatkozatok nem ezt mutatják. Meg kell azonban nézni a statisztikákat. A számok azt jelzik, bizonyos mutatókban Borsod és Heves megye szintjén áll Baranya - fogalmazott az önkormányzati választássokkor a Jobbik színeiben induló polgárőr.

Az egyesület jelenleg huszonöt tagot számlál, de ez a szám várhatóan rövid időn belül bővül, ugyanis újabb hetven ember jelezte belépési szándékát.

- Az új polgárőr-törvény miatt egyelőre nem járőrözünk, előbb megpróbáljuk felvenni a kapcsolatot a helyi rendőrkapitánysággal. Nem lesz egyszerű megkötni az együttműködési szerződést, hiszen felülről irányított a testület működése - véli Horváth Norbert. Azt mondja, a jövő hét elején keresik meg a rendőrséget.

Ha még nincs is megállapodás, az egyesület tagjai már fel-felbukkannak a városban, a gyöngyöspatai TV-s tudósításokból jól ismert fekete mellényben (képünkön), melyen egy Árpád-sávos pajzs is díszeleg. A ruházathoz tépőzárral „polgárőrség" felirat is ragasztható, ezt azonban az engedély kiadásáig bizonyosan nem helyezik fel, így „civilben" róják az utcákat.

Mivel a tagok kedden sikeres polgárőr-vizsgát tettek, azt mondják - ha a helyzet azt követeli - szolgálatba helyezik magukat és intézkednek is, annak ellenére, hogy egyelőre nem teszik fel a polgárőr jelvényt.

(Ha ez valóban így lesz, álláspontunk szerint, bármilyen bűncselekményt is akadályoznak meg, ami csak helyeselhető - mivel egyelőre nincs rajtuk a polgárőr jelvény - a hatályos jog szerint jogszerűtlenséget követnek el - a szerk.)

FRISSÍTVE:

Olvasónk küldte: "Szebb Jövősök" a pécsi Király utcában





Képünk
illusztráció.

Palotás P. - Fotó: MTI