Bizonyítanának: bűnözőt fogtak a "nemkívánatos" pécsi polgárőrök

2011. augusztus 16. kedd 21:29

Bizonyítanának: bűnözőt fogtak a

Ahogy arról lapunk korábban beszámolt, június elején Pécsett is megalakult a Jobbikhoz köthető Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület. Ugyan a rendőrség egyelőre nem adta jelét, hogy együttműködne a szervezettel - így tehát polgárőr-tevékenységet a vonatkozó jogszabály szerint nem is végezhetnek -, a szebb jövősök bizonyítani akarnak. A napokban éppen fülön csípték az egyik pécsi rablóbanda tagját. Az egyesület vezetője szerint ezzel nem követtek el jogsértést, ők ugyanis csak szemmel tartották az illetőt, amíg a rendőrök a helyszínre nem értek. 

Augusztus ötödikén történt, hogy egy sportolókból álló, négyfős turistacsoportot mintegy tucatnyian támadtak meg a pécsi Kórház téren. A sértetteket amellett, hogy alaposan helyben hagyták, még ki is fosztotta a bűnbanda.

- Mire a rendőrök a helyszínre értek, az elkövetők elfutottak, és mivel a térfigyelő kamera sem működött, a hatóságok nem tudtak mit tenni, ismeretlen személy ellen körözést adtak ki - számolt be a Pécsi Újság érdeklődésére Horváth Norbert (képünkön), a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület helyi vezetője.

Az egyik sportoló édesapja azonban nem érte be annyival, hogy a zsaruk nyomozást indítottak, ezért felkereste a pécsi Magyar Gárdát és a radikális polgárőröket.

- Nagyjából tudjuk, hogy a belváros melyik részében találhatók a hasonló bűnbandák tagjai, ezért miután egyik este hat fővel a keresésükre indultunk, a személyleírás alapján néhány órán belül rá is bukkantunk az egyik elkövetőre.

Ezután értesítették a rendőrséget, így rövid időn belül az őrsön találta magát a rablással gyanúsított férfi, aki később bevallotta tettét.

Amellett, hogy örömteli, hogy a banda tagjai valószínűleg nem ússzák meg tettüket, mivel az egyesülettel továbbra sem kötött együttműködési megállapodást a rendőrség, felmerül tehát a kérdés: akciójukkal szabálysértést követtek el?

- Mivel nem intézkedtünk, hanem mindössze felkerestük és távolabbról figyeltük a férfit, semmilyen törvénybe ütközőt nem cselekedtünk. Miután megtaláltuk az illetőt, lefényképeztük, a képen pedig felismerte az elkövetőt a sértett, így azonnal értesítettük a rendőrséget. Amíg a helyszínre nem értek a járőrök, szemmel tartottuk, de hozzá sem értünk - idézte fel a történteket.

A polgárőrök a Pécsi Rendőrkapitányság álláspontja szerint sem cselekedtek jogsértően, a zsaruktól az esettel kapcsolatban azt a tájékoztatást kaptuk, a bejelentés "egy magánszemélytől érkezett, aki mindössze figyelemmel kísérte" a gyanúsítottat.


Képünkön
Horváth Norbert látható. 

Palotás P. - Fotó: Kováts Judit