Magasház, mélygarázs: megy az idő, de továbbra sincs előrelépés

2011. december 19. hétfő 18:15

Magasház, mélygarázs: megy az idő, de továbbra sincs előrelépés

A pécsi képviselő-testület idei utolsó ülésén sem került napirendre a Magasházzal és a környékén megépítendő mélygarázs-komplexummal kapcsolatos beruházás ügye, pedig az utóbbi megépítésére létrehozott projekttársaság vezetője reménykedett benne. Koloszár László csalódott, hogy még mindig nem indultak el a munkálatok - köszönhetően a 25 emeletes körüli ügymenet körülményességének.

A közgyűlés még idén május végén kötött keretszerződést a szentendrei székhelyű Öresund Holdinggal a Magasház megvásárlása és a helyén felépítendő szolgáltató- és irodaház megépítésére vonatkozóan. A beruházás részét és előfeltételét adó kétszintes mélygarázs-komplexum kialakítására azonban már 2010 tavaszán megszületett a megállapodás.

Páva Zsolt polgármester ugyan a legutóbbi közgyűlésen pár mondatban említést tett az immár évtizedek óta üresen meredező felhőkarcoló kormányzati hivatalokká átalakításával kapcsolatos tárgyalások állásáról, ám ennél hangsúlyosabban a testület nem tárgyalta a beruházást. Ezt nagy csalódásként értékelte Koloszár László, a Szigeti Garázs Kft. ügyvezetője, aki a Pécsi Újság megkeresésére elmondta, már csak arra várnak, hogy végre döntés szülessen a toronyház funkcióját illetően. Hiszen a mélygarázsok kialakítása összefügg a volt lakóház szolgáltatóközponttá való átalakításával.

Megvan a projekt pénzügyi fedezete

Az Öresund megküldte a városházának a beruházás pénzügyi fedezetére vonatkozó banki indikatív ajánlatokat, így - a korábban felreppent hírekkel ellentétben - a források rendelkezésre állnak a projekt elindításához. (A Megyeri tér alatt felépítendő mélygarázs korábbi tulajdonosát már kifizették.)

- A mélygarázs-projekt esetében nem történt előrelépés, a kivitelezési közbeszerzésre kiírt pályázat határidejét október 20-ról december 30-ra változtattuk, sőt, úgy tűnik, hogy ezt az időpontot is ki kell tolni - dohogott az ügyvezető. (Koloszár már több alkalommal is nekikezdett volna a munkálatoknak, de a Magasház újbóli önkormányzati tulajdonba vétele és a kormányzati funkciók pontosítása nehézkesen halad.)

Az ügyvezető nehezen emészti meg, hogy immár két és fél éve nem jut az ügy egyről a kettőre, így minősíteni sem akarja ezt. Minden szükséges engedély a kezükben van, már csak a startgomb megnyomására várnak. Elmondása szerint az is megoldás lehetne az ügymenet gyorsítására, ha leülnének a frakcióvezetőkkel egyeztetni a problémákat illetően, hiszen meglátása szerint a politikusoknak az ehhez a projekthez való hozzáállása meglehetősen „rossz tónusú".

Ráadásul a cégvezető szerint az előzetesen kalkulált arányokhoz képest a kormányhivatal is nagyobb területet foglalna el, így érthető talán, hogy a pécsi önkormányzat egyelőre óvatos az ügyben. A kormányhivatalnak viszont szüksége van a Közigazgatási Minisztérium hozzájárulására, ahol jelenleg is folynak az engedély kiadásához elengedhetetlen előkészületek (vizsgálatok, számítások).

Információnk szerint hamarosan megérkezik a minisztériumi hozzájárulás, így a pécsi képviselő-testület a következő, januárban esedékes ülésén a városatyák dönthetnek a keretszerződést immár tartalommal is megtöltő dokumentumról - s így a projekt végre folytatódhat, immár a kivitelezési munkálatokkal.


H. L. B.