Egyenesbe jöhet a Magasház-ügy - igaz, írtunk már máskor is ilyet

2011. október 10. hétfő 18:25

Egyenesbe jöhet a Magasház-ügy - igaz, írtunk már máskor is ilyet

Több mint száz kérdés érkezett vissza az önkormányzathoz a Magasház melletti mélygarázs-komplexum kivitelezésére kiírt közbeszerzési pályázaton részt vevő cégek részéről, miután a követelményeknek gyakorlatilag egyik pályázó sem felelt meg. Koloszár László, a projektet menedzselő Szigeti Garázs Kft. ügyvezető igazgatója szerint már közel a megállapodás a Magasház önkormányzati tulajdonba vételéről, amelyet attól a Grupo Miltontól vásárol vissza a város, amelynek 2008-ban eladta.

Úgy tűnik (már megint...), hogy lassan véget ér a Magasházzal sorsával kapcsolatos hosszas huzavona, miután Koloszár László, a pécsi önkormányzat és a szentendrei székhelyű Öresund Holding által közösen létrehozott Szigeti Garázs Kft. vezetője a Pécsi Újság.hu megkeresésére elárulta, hogy az önkormányzat november 25-én tárgyalja a teljes projektet, tehát az épület és a környékére megálmodott, 750 férőhelyes föld alatti parkolóház ügyét.

A 25 emeletes ingatlan jelenlegi tulajdonosával, a spanyol Grupo Miltonnal (illetve leánycégével, a La Torre 2008 Kft.-vel) folyó tárgyalások a végéhez közelednek.

- Nagyon jól állunk az egyeztetésekkel, gyakorlatilag már csak a szerződés aláírása hiányzik - közölte a szakember. Hozzátette, mihelyst az önkormányzat aláírja a visszavásárlást szentesítő kontraktust, akár már novemberben elkezdődhetnek a parkolóház munkálatai a környéken. Az örökségvédelmi hivatallal és a régészekkel ugyanis már megszületett a megállapodás.

Mindehhez persze az is kell, hogy a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás módosított határidejéig, azaz október 20-ig a jelentkezők az elvárt követelményeknek megfelelő, érvényes pályamunkát nyújtsanak be.

- Az időpont-módosításra azért volt szükség, mert rengeteg, több mint száz észrevétel és kérdés futott be hozzánk a pályázók részéről és azok megválaszolása nem egyszerű feladat, ráadásul időigényes is - fogalmazott a projektcég ügyvezetője. Szerinte amennyiben sikeresen zárul a közbeszerzés, akkor a legideálisabb esetben novemberben (közvetlenül a közgyűlés döntése után) indulhat a munka a Megyeri és Steinmetz téren.

A határidőt tekintve tehát a pályázóknak érdemes felkötniük a gatyájukat, mivel Lovász István jegyző tudomása szerint ez ideig egyetlen pályamű sem érkezett be hozzájuk. Azaz csak pár napjuk maradt az ajánlattételre azon társaságoknak, melyek részt szeretnének vállalni a mintegy négymilliárdos beruházás megvalósításában.

A mélygarázsok megépítése és működtetése természetesen csak akkor lehet gazdaságos, ha a Magasház helyén létesítendő kormányzati szolgáltató központ kialakításához (fenntartásához) szükséges - és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes által korábban megígért - állami szerepvállalás nemcsak ígéret marad.

Képünkön a Megyeri tér - az építkezés előtti állapotában.


H. L. B. - Fotó: Kováts Judit