Magasház: májusban kiderül, ott lesz-e a közigazgatási központ

2011. április 04. hétfő 21:59

Magasház: májusban kiderül, ott lesz-e a közigazgatási központ

A napokban jár le annak a meghívásos pályázatnak a határideje, amely a pécsi Magasház további sorsáról és hasznosításáról szóló szakértői anyag elkészítését célozza. Az immár évtizedek óta üresen álló ingatlan további jövőjét illetően az önkormányzatnak konkrét elképzelései vannak - ezek megvalósíthatóságát vizsgálja a május elejére elkészülő dokumentum.

A városvezetés jelenleg is tárgyalásokat folytat a toronyépület mostani tulajdonosával, a spanyol Grupo Milton vállalatcsoporthoz tartozó La Torre 2008 ingatlanfejlesztő céggel az épület visszavásárlásáról. Amennyiben záros időn belül sikerül megállapodni velük, sor kerülhet azon elképzelések megvalósítására, amelyek egy Közigazgatási Szolgáltató Központ létrehozását szorgalmazzák.

Dr. Mikes Éva, a Pécsi Városfejlesztési Nkft. jogi igazgatója a Pécsi Újságnak elmondta, hogy az ő hatáskörükbe került a közbeszerzés lebonyolítása, s csak a költségvetés megalkotása után nyílt mód arra, hogy fedezetet biztosítsanak a pályázathoz:

Megéri-e az esetleges költözés?

Az önkormányzat most folytat átvilágítást a hivatalaiban, azt vizsgálva, hogy a jelenlegi, a város különböző területein működő ügyfélirodáinak és hivatalainak a fenntartása milyen összeget emészt fel éves szinten. Amennyiben megvalósulna az egykapus ügyintézés, akkor az üresen maradó épületeket és ingatlanokat értékesíteni lehetne, a kérdés csak az, mekkora áron lennének eladhatóak.

- Ajánlattételi felhívást tettünk közzé, a pályaművek beadási határideje április elején lejárt. Ezt követően harminc nap áll rendelkezésére a nyertes pályázónak arra, hogy elkészítse az épület hasznosításáról szóló szakértői anyagot - mondta az igazgató, aki szerint így május első felében kiderül, hogy az ingatlan milyen módon lehet a továbbiakban hasznára a városnak.

Nem új keletű elgondolás, hogy az épület hasznosítására talán az lenne a legkézenfekvőbb megoldás, ha ott központosítanák az önkormányzati és a kormányzati közigazgatási feladatokat, mintegy létrehozva az első egykapus ügyfélszolgálati irodát. Ráadásul az sem mellékes szempont, hogy az épület mellett létesítendő mélygarázs-komplexum megfelelő kihasználtsággal működjön.


H. L. B. - Fotó: Kováts Judit