Magasház: mint a kísértet, visszatér?

2010. október 27. szerda 18:58

Magasház: mint a kísértet, visszatér?
Zajlanak a tapogatózó tárgyalások a Szigeti Garázs Kft. és a spanyol Grupo Milton között a Magasház megvásárlásával kapcsolatban. A két éve a stratégiai ingatlancsomag részeként nettó négyszáztízmillió forintért értékesített toronyház történetében nem ez lenne az első eset, amikor újból városi tulajdonba kerülne az épület. Mindez egyebek mellett a közeli Megyeri téren létesítendő mélygarázs későbbi sorsát is nagyban befolyásolhatja, hiszen a hétfőn aláírt szerződés értelmében nincs akadálya a felszín alatti parkolókomplexum kialakításának.

Megszületett a megállapodás a Megyeri tér ügyében: a Szigeti Garázs Kft. aláírta a szerződést a terület tulajdonjogát eddig birtokló Megyeri Ház Kft.-vel, így nincs akadálya annak, hogy mélygarázs létesüljön a felszín alatt (a sokáig húzódó megegyezést lezárva a projektcégnek 350 millióért /plusz áfa/ sikerült megszereznie az ominózus területet).

Az ügylet kapcsán pedig felmerült a Magasház kérdése is, a helyzet ugyanis az, hogy a "pokoli torony" jövőbeni tulajdonjoga befolyásolja a Szigeti Garázs beruházási terveit. Úgy tudjuk, az Öresund Holding, amely a város tulajdonostársa a Szigeti Garázsban, nemrég felvette a kapcsolatot a spanyolokkal az épület megvásárlásának érdekében.

A Közép-Európa egyik legmagasabb épületének számító ház tehát újra tulajdonost cserél(het), immár sokadszor az elmúlt húsz év alatt. Önkormányzati tervek szerint, ha sikerül visszavenni, egy hivatali központot, amolyan önkormányzati szolgáltató centrumot alakítana ki benne a városvezetés.

Mint ismert, a ház két éve a megközelítőleg hatmilliárd forintért értékesített városi stratégiai ingatlancsomag részeként került a spanyol Grupo Milton tulajdonába, ára négyszáztízmillió forintot kóstált.

A véglegesen 1990-ben kiürített toronyházat először 1993-ban értékesítette a város egy osztrák építési cég és egy üzletember által közösen alapított vegyesvállalat számára. Sokáig nem történt semmi, aztán a tulajdonjog 2002-ben visszakerült az önkormányzathoz, amely 2003-ban 360 millióból statikailag megerősítette az épületet.

Ugyanabban az évben pályázatot írtak ki hasznosítására, majd 2004-ben sikerült is félmilliárd forintért értékesíteni egy banknak, amely az universitassal karöltve kollégiumot és egyetemi központot kívánt létrehozni a tizennyolcezer négyzetméter összterületű házban - ám abból sem lett semmi, mert a vevő, élve a szerződésben foglalt lehetőségével, visszatáncolt, így a 80 méter magas épület tulajdonjoga újból visszaszállt a városra.

2008-ban újfent pályázatot írtak ki, amely eredménytelenül zárult, mert a közgyűlés nem fogadta el az egyedüliként jelentkező Wallis leányvállalatának feltételeit. WPR Furmint Ingatlanfejlesztő Kft. bruttó 540 milliót ajánlott a 25 emeletesért, ám elbontásra ítélve az épületet, hogy a helyén két éven belül ugyanakkora toronyházat építsen mélygarázzsal, irodákkal, a felső szinten luxusszállodával.

A város azonban nem fogadta el az ajánlattevő feltételeit: a cég ugyanis csak akkor fizette volna ki a vételárat, ha legalább tízezer négyzetméternyi területre bérleti szerződéseket tudott volna kötni, ráadásul az önkormányzat saját költségén kétszáz férőhelyes parkoló kialakítására kényszerült volna.

Végül még az év folyamán sikerült eladni a létesítményt: a spanyol Grupo Milton megvásárolta a szellemházat négyszáztízmillió forintért. Miután két éve nem történt semmi a spanyolok által tervezett fejlesztések terén, s a mélygarázs-komplexum működtetéséhez elengedhetetlen a Magasház kapacitásainak kihasználása - nemrég elkezdődtek a tárgyalások a torony visszavásárlásáról.


Illusztrációnkon a Grupo Milton látványterve a legutoljára elképzelt új dizájnról.


H. L. B.